НОВИНИ

Инициативен комитет настоява създателят на паметник на кирилицата да получи българско гражданство

bnt avatar logo
от БНТ
07:53, 05.05.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Граждански инициативен комитет настоява създателят на уникалния паметник на кирилицата в Плиска Карен Алексанян да получи българско гражданство. Той е арменец, живее от 27 години в България, но не е български гражданин.

Проф. Елка Ангелова, председател на инициативния комитет, споделя, че е изключително впечатлена от уроците по родолюбие, които Алексанян изнася в Двора на кирилицата в Плиска.

"Виждала съм преклонението и възторга на културни, чуждестранни делегации пред делото на арменеца". Според нея той е българин по дух, а неговият двор на кирилицата е прослава на буквите. Това е причината комитетът да поиска от президентството Алексанян да получи българско гражданство.

Преди 6 години той започва да представя азбуката и историята ни по един модерен и интересен начин.

"Кирилицата е български културен феномен, която се е родила в старопрестолна Плиска, което много малко хора знаят и това е причината музеят да е направен в град Плиска, за да се знае откъде е тръгнала тя", споделя и самият Алексанян.

Вижте и още тук:

Карен Алексанян продължава да развива своя уникален музей и да създава каменния герб на България. Той е със статут на постоянно пребиваващ, а от комитета настояват той да получи българско гражданство за особени заслуги към държавата в областта на културата.

Искра Иванова, също част от инициативния комитет, заяви, че той е страж на българското слово, а Дворът на кирилицата е феноменален комплекс за целия славянски свят.

"Решихме да го предложим за българско гражданство, защото той го заслужава заради делата си. Той е впечатлен и благодарен за това, че е предложен от Инициативния комитет и толкова много хора се подписаха под това предложение. До момента са събрани над 11 000 подписа. Онлайн петицията продължава да върви, хартиената петиция е входирана в деловодството на президентството", допълни Искра Иванова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Попов, БСП: Връщаме днес мандата
Филип Попов, БСП: Връщаме днес мандата
За какво да се изследваме след прекарване на COVID инфекция - съветите на пулмолога Диана Лекова
За какво да се изследваме след прекарване на COVID инфекция - съветите на пулмолога Диана Лекова