НОВИНИ

За избора на ЦИК: Бойко Борисов и Слави Трифонов влязоха в словесна схватка (Обзор)

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:47, 04.05.2021
Чете се за: 06:32 мин.
У нас
Слушай новината

Ден преди консултациите при президента за състава на новата Централна избирателна комисия политическите партии размениха реплики за процедурите, промените и новия Изборен кодекс.

Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че председателят на ЦИК трябва да е от първата политическа сила.

От ГЕРБ-СДС все още не са посочили конкретни имена за председател на ЦИК.

От "Има такъв народ" също още не са посочили конкретни имена за състава на ЦИК, но най-вероятно едното име ще бъде Камелия Нейкова - бивш говорител на комисията. Заради нападките, че промените в Изборния кодекс дават права на президента за назначение на новата комисия, Слави Трифонов напомни, че изискванията към кандидатите не се променят и кандидатурите отново ще се предлагат от политическите партии.

Днес в късния следобяд от БСП се събраха и решиха да предложат Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева за следващия състав на ЦИК. Като те предлагат Емил Войнов за заместник-председател на ЦИК.

От ДПС и "Демократична България" ще обявят своите кандидатури утре, а "Изправи се! Мутри вън" залагат на юриста Росица Матева, която е председател на Обществения съвет към ЦИК.

Премиерът в оставка Бойко Борисов коментира не само политиката около властта, но и политиките в сферата на здравеопазването. Той присъства на посрещането на рекордно количество ваксини на "Пфайзер" днес и заедно със здравния министър в оставка коментираха и темпа на ваксинация у нас.

Кога може да се постигне колективен имунитет - не срещу политически интриги, а срещу COVID-19?

Ето какво показват сметките. Ако отсега нататък, на ден се поставят по 20 000 дози - до края на юни ще бъдат поставени малко над 1 милион. До края на юли броят им ще нарасне до милион 640 000 дози.

Ако броят на поставените дневно дози се увеличи на 30 000, до края на юни дозите ще нараснат до малко над милион и половина. А до края на юли ще станат два милиона и 460 000.

При 50 000 поставени дози дневно до края на юни е възможно да се поставят малко над два милиона и половина дози. До края на юли - 4 милиона и 100 000.

Трябва да имаме предвид, че тук говорим за поставени дози, а не имунизирани хора - тъй като у нас на този етап се използват двудозови ваксини. И трябва да разделим на две получените резултати, за да определим броя на хората с имунитет - тоест дори при варианта на 50 000 дози на ден, в края на юли максималният брой ваксинирани ще бъде два милиона души.

До този момент напълно имунизирани с две дози са едва малко над 219 000 души. Рекордно количество ваксини на "Пфайзер" пристигнаха днес у нас - близо 274 000 дози. Те ще бъдат разпределени в цялата страна.

Премиерът в оставка благодари на Европейската комисия за осигурените близо 274 000 ваксини. Изтъкна, че в България вече няма проблем с дозите.

"Ако имаме достатъчно количество ваксини, които да обезпечат ваксинирането по фазите и остават бройки ваксини, зелените коридори могат да бъдат удължени", заяви министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов.

Бойко Борисов изрази задоволство, че според Института "Робърт Кох" от тази нощ България вече не е в зоната с най-висок риск.

"Сега може нашите критици да погледнат с какви мерки другите държави са на нашето ниво - пълен локдаун. Можем с чест да кажем, че сме приключили с третата вълна с намаляването на заболелите", заяви Бойко Борисов.

На тема промени в изборните правила според Борисов председателят на ЦИК трябва да е от първата политическа сила.

"Но ако не се договорят, видите ли, а те ще се договорят, ще взимат тая сферата от Канал 1 - дето джуркате тотото - ще слагат топчета 6 и ще джуркат. Председател ще бъде най-вероятно от на депутата Трифонов партията, зам.-председател сигурно от някоя от другите. Интересно е защо не направиха правителство - да носят отговорност", каза Бойко Борисов.

Той попита колко депутати ще влязат от район чужбина. Изрази и недоумение, че сега за чужбина нямало да има машини.

"Ние сме купили - 9600 ли бяха. Те са вече собственост на държавата", изтъкна Борисов.

Бойко Борисов не разбира и какво значи, че видеонаблюдение ще има при възможност. Имал и очаквания:

"Много исках и с госпожа Антоанета Стефанова, която безспорно въпросите, свързани с шахмата, ще са брилянтни, но исках да чуя интервюта с нея. Като мой заместник - посочен. По много теми как би действала, но явно няма интерес. Дани Митов имаше интерес, тя няма интерес", посочи Бойко Борисов.

Според Борисов още ще се бави разпускането на Парламента, за да приемат още законопроекти, с които да задължат бюджета.

Утре сутрин в 11.00 часа президентът ще връчи и трети мандат за съставяне на правителство на БСП. Знаете социалистите решиха да го върнат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В края на празничните дни: Автомагистрала "Тракия" и пътят Е-79 бяха най-натоварени
В края на празничните дни: Автомагистрала "Тракия" и пътят Е-79 бяха най-натоварени
Воложанина спечели селекцията за национален отбор при грациите
Воложанина спечели селекцията за национален отбор при грациите