НОВИНИ

Рекордна пратка ваксини - 273 780 дози на "Пфайзер" - посрещна я Борисов (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
12:27, 04.05.2021
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

Близо 274 хиляди дози ваксини на "Пфайзер" пристигнаха у нас днес. По време на посрещането на пратката дойде и премиерът в оставка Бойко Борисов.

Това е най-голямата доставка на ваксини до момента. Те ще бъдат разпределени в Регионалните здравни инспекции в страната.

В началото на другата седмица ще бъде направен анализ на наличните количества на ваксините у нас - дали са достатъчно за личните лекари и за фазите от ваксинационния план.

Едва след това ще се прецени дали има възможност "зелените коридори" да бъдат продължени. Сега е предвидено те да останат отворени до 9 май включително.

Интересът към коридорите, по преценка на здравните власти, е предимно в големите градове, в по-малките той не е толкова силен.

От 10 май ще заработи модулът, който ще позволи на личните лекари да заявят вече конкретна ваксина, тоест пациентите, които отиват при тях, ще могат да поискат не само "Астра Зенека", а и някои от РНК ваксините.

През следващите два месеца у нас се очаква да пристигнат още над 2 милиона и 800 хиляди дози от ваксината на "Пфайзер".

Премиерът в оставка благодари на Европейската комисия за осигурените 274 000 ваксини. Изтъкна, че в България вече няма проблем с дозите.

"Това означава, ако ваксинирате по 20 000 на ден, колко", заяви Борисов.

"Ако ваксинираме по 20 000 на ден, на месец са по 600 000 ваксинирани", допълни здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

"Не, малко са. Трябва по 30 000 да ваксинирате, защото другият понеделник ще дойдат още толкова", добави Борисов.

"Ако имаме достатъчно количество ваксини, които да обезпечат ваксинирането по фазите и остават бройки ваксини, "зелените коридори" могат да бъдат удължени. Виждаме, че огромен интерес има в големите населени места", коментира проф. Костадин Ангелов.

Борисов изрази задоволство, че според Института "Робърт Кох" от тази нощ България вече е в зоната с нисък риск.

"Сега може нашите критици да погледнат с какви мерки другите държави са на нашето ниво - пълен локдаун. Можем с чест да кажем, че сме приключили с третата вълна, с намаляването на заболелите. Много ни ядоха ушите, а пък и моят приятел Мутафчийски винаги е започвал брифингите какво казал институтът "Робърт Кох". И затова дойдох, защото това ми струва много бели коси", заяви Борисов и предупреди:

"Нека тези утре, които ще правят служебното правителство да имат едно на ум, че хората в другите държави много внимават в нашите изказвания, когато ги молиш за помощ, когато ти трябват", подчерта Борисов.

Във връзка с последните промени в Изборния кодекс Борисов попита колко депутати ще влязат от район "Чужбина".

"Много исках с госпожа Антоанета Стефанова, при която безспорно въпросите, свързани със шахмата, ще са брилянтни, но исках да чуя интервюта с нея. Като мой заместник посочен. По много теми как би действала, но явно няма интерес. Дани Митов имаше интерес, тя няма интерес", каза Борисов.

Премиерът в оставка изрази недоумение, че сега за чужбина нямало да има машини.

"Ние сме купили - 9600 ли бяха. Те са вече собственост на държавата. Чух още доста неща, че навсякъде трябва да има хартия. Напомням, че бюлетините се печатат в държавната печатница, но протоколите и всички други книжа от мастития депутат от БСП - в неговата печатница", допълни той.

Борисов не разбира и какво значи, че видеонаблюдение ще има при възможност. Според него председателят на ЦИК трябва да е от първата политическа сила.

"Но, ако не се договорят видите ли, а те ще се договорят, ще взимат тая сферата от Канал 1 - дето джуркате тотото - ще слагат топчета 6 и ще джуркат. Председател ще бъде най-вероятно от на депутата Трифонов партията, заместник-председател сигурно от някоя от другите. Интересно е защо не направиха правителство - да носят отговорност", каза още Бойко Борисов.

Според Борисов още ще се бави разпускането на парламента, за да приемат още законопроекти, с които да задължат бюджета.

Автори: Мая Димитрова и Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трагедия в Мексико: 20 са вече жертвите, сред които деца, при срутването на надлез на метрото
Трагедия в Мексико: 20 са вече жертвите, сред които деца, при срутването на надлез на метрото
Лудогорец може да спечели десетата още тази вечер
Лудогорец може да спечели десетата още тази вечер