НОВИНИ

Читалището в Кладница е затворено, ансамбълът тренира пред сградата

bnt avatar logo
от БНТ
07:56, 24.05.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Читалището в пернишкото село Кладница е затворено. Причината е, че не отговаря на противопожарните изисквания. Жители на селото търсят начини отново да възобновят дейността му.

Залата, която ансамбъл "Кладница" използва, за да тренира, е затворена. Председателят на ансамбъла Симеон Симеонов разказа в "Денят започва", че залата е затворена от близо 20 години, защото не отговаря на европейските изисквания за ползване, подготовка и изяви. Хората са предупредени от пожарната да не ползват залата, защото трябва да се импрегнират стените, седалките, трябва да се смени инсталацията. От ансамбъла тренират пред сградата на читалището.

Кметът на Кладница Васил Мирчев обясни, че ансамбъл "Кладница" е най-големият в Пернишка област, надхвърля 70 човека.

"Няколко пъти сме пускали докладни до община Перник. Сумата, която е необходима за ремонт и импрегнация на читалището, е от порядъка на 50 000 лв. За съжаление този прекрасен ансамбъл, която прославя не само Кладница, той прославя и цял Перник в цяла България, не може да използва залата. Затова апелираме и към община Перник, и към други институции да ни помогнат", каза кметът.

По думите му в тези времена културата е едно от най-важните неща, за да съхраним нашите бит и традиция.

"Може без улици, може без други неща, но без читалище, без училище едно село просто няма да го има", допълни Васил Мирчев.

Репортер: Софи Цветкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампания за 24-ти май: Да съберем 2021 нови книги за библиотеките
Кампания за 24-ти май: Да съберем 2021 нови книги за библиотеките
Дрон доставя книги до дома
Дрон доставя книги до дома