НОВИНИ

Дрон доставя книги до дома

bnt avatar logo
от БНТ
07:49, 24.05.2021
Чете се за: 03:55 мин.
Любопитно
Слушай новината

Как новите технологии могат да поощрят четенето? Добрият пример идва от пловдивското село Костиево. В навечерието на 24 май Лилия Богоева получи подарък от въздуха - безпилотен летателен апарат, който достави до дома ѝ любимата книга. Идеята е на Университета по библиотекознание и информационни технологии, откъдето се надяват подобни полети да станат практика.

Така романът на Камелия Кучер "Нощ" вече е доставен до дома на 79-годишната Лилия Богоева. Лилия обича да чете, но изпитва затруднения да посещава библиотеката сама.

Идеята за нестандартния полет е на Университета по библиотекознание и информационни технологии. Приемат го като мисия, с която да демонстрират постиженията на съвременните технически постижения.

"За най-българския празник да покажем синергията на образование с наука, да покажем възможностите на съвременните технологии да разпространяват знания сред населението на България", обясни проф. Георги Димитров от факултета по Информационни технологии към УниБИТ.

COVID-19 затвори училища, културни институции. Така основният начин за нови знания се оказа интернет пространството.

"Много хора останаха по домовете си, някои в малките населени места бяха откъснати от света заради други метеорологични обстоятелства. Технологиите може да подпомогнат процесите по доставка на консумативи, храна, не само книжнина. Мислим, че може да бъдем полезни", каза доц. Катя Рашева.

"Читателят дава заявка за доставка на книги или учебни материали, съответно от читалището могат да ги изпратят", допълни проф. Димитров.

"Дронът е снабден със специална кутия за транспортиране. Колкото по-голямо е теглото, полетното време на дрона и разстоянието намаляват, но в случая това, което можем да направим, до 2 - 3 - 4 книги могат да се транспортират до 15 км разстояние", обясни Атанас Лозанов, който е собственик на фирма вносител на дронове.

Над 7000 книги и библиотечни документа се съхраняват във фонда на читалищната библиотека в Костиево.

"Стараем се да купуваме нови книги, защото това е нещото, което привлича хората към нас", коментира секретарят на читалището Йорданка Стоева.

За да задоволят желанията на малки и големи, разчитат както на собствени средства, така и на дарители.

"Две години подред получаваме средства от Министерството на културата по програмата "Библиотеките - съвременни центрове за четене и информираност. През последните две години сме закупили книги общо за над 4000 лева", допълни Стоева.

Една от постоянните читателки е Лилия Богоева.

"На 15 дена две нови книги изчитам. Сега имам впечатление, че по-малко се чете художествена литература. Информацията идва по- лесно от телевизия, от други неща, които са технически и някак си малките деца като че ли нямат навика да четат. С това се утешавам", разказа Лилия.

От Университета по библиотекознание и информационни технологии обещават, че този полет в навечерието на 24 май ще бъде последван и от много други. За целта подготвят участие в европейски проект, който да осигури необходимите средства.

Репортер: Злата Далчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Читалището в Кладница е затворено, ансамбълът тренира пред сградата
Читалището в Кладница е затворено, ансамбълът тренира пред сградата
След отклонения самолет: Евролидерите обсъждат допълнителни санкции за Беларус
След отклонения самолет: Евролидерите обсъждат допълнителни санкции за Беларус