НОВИНИ

За 1 година: Четвъртокласничка от Благоевград е прочела над 150 книги

bnt avatar logo
от БНТ
08:11, 24.05.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

В празничния ден БНТ ще ви разкаже за най-четящото дете на Благоевград. Това е четвъртокласничката Мария, която за последната година е прочела над 150 книги от библиотеката в града. След дни на Мария предстои да представи пред публика и своята първа авторска книга.

Мария не брои книгите, които е прочела. Разказва, че четенето е едно от любимите ѝ занимания. За това и всяка седмица заема нова книга от Регионалната библиотека в Благоевград.

"На мен почти всички книги, които съм прочела, много ми харесват, нямам любима книга. Това е едно от любимите ми занимания. В момента чета "Пърси Джаксън и боговете на Олимп“, разказа четвъртокласничката.

"Нашата Мария си е нашата Мария, най-четящото дете. Всичко знае, кое къде се намира, забелязва, когато правим някакви промени, знае на всяка книжка къде ѝ е мястото, изключително любознателна, почти всичко е изчела. Тя ни е така стимул да зареждаме нови книжки, да търсим нещо ново, като дойде, да има с какво да я зарадваме”, обясни Християна Джельова от библиотеката.

"На мен даже ми е странно, когато тя учи, и ѝ кажа да си почине и тя взима книжката и продължава да чете. И аз ѝ казвам, нали трябва да си почиваш и тя ми казва: "мамо, аз така си почивам“. Това е много чудно как така може да почива едно дете, след като е чело толкова много и така да си почива”, сподели майката на Мария Илонка Христова.

От близо две години четвъртокласничката пише и своя собствена книга.

"Просто един ден се замислих как хората стават писатели и попитах мама дали мога да стана и аз писателка, мама каза, че може, и започнах да се опитвам да пиша”, обясни Мария.

"Някой път, както учи и ми казва: “мамо, пише ми се“. И аз събирам от бюрото учебниците, оставям ѝ тетрадката, моливчето, гумичката и тя започва да пише, тя се променя, тя става съвсем друг човек, усмихната, просто си има вдъхновение и си пише. Във всеки един момент може да дойде вдъхновението, няма определени дни, различно е”, допълни майка ѝ.

Първата си книжка Мария е посветила на животните. В нея тя разказва смешни случки, тъжни моменти и весели преживявания на три котета и едно куче.

"Отиват на различни места, често пътешестват”, разказа четвъртокласничката.

БНТ: Послушни ли са през цялото време?

"Не винаги, през повечето случаи правят пакости”, отговори Мария.

Историите на Мими, Йоши, Лиза и Моби ще бъдат отпечатани съвсем скоро и ще бъдат представени от Мария първо в Регионалната библиотека в Благоевград.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В двора на кирилицата в Плиска
В двора на кирилицата в Плиска
Кампания за 24-ти май: Да съберем 2021 нови книги за библиотеките
Кампания за 24-ти май: Да съберем 2021 нови книги за библиотеките