Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Адвокат по медицинско право: PCR и бързите тестове трябва да отговарят на критериите в Приложение 2

bnt avatar logo
от БНТ
09:08, 26.05.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Пътници от цял автобус, прибиращи се от Гърция, бяха поставени под карантина у нас, въпреки че са представили отрицателни тестове за COVID-19. Казусът в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" коментира Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

Единствената информация, с която разполагам, е, че на тях им е наложена карантина, въпреки че са представили някакви документи, каза адвокат Петрова.

Според заповед на здравния министър от 18 май, влизащите на българска територия граждани трябва да представят или документ, че са ваксинирани, или положителен PCR тест, направен преди 180 дни, или отрицателен PCR, или бърз тест, направен до 72 часа преди да стъпят на територията на България. Според Приложение 2 на тази заповед изрично е обособено какви да бъдат тестовете, които са медицински изделия, обясни адвокат Петрова.

Затова, по думите ѝ, когато пътуваме е много важно да проследим какво е медицинското изделие и дали от отговаря на описаното в Приложение 2 към заповедта.

Евролидерите обсъдиха "зелената сделка" и одобриха Ковид сертификатите

Относно т.нар. зелени сертификати за пътуване, адвокатът обясни, че предложението на Европейската комисия за унифицирани документи все още не е придобило яснота до степен всички държави членки да имат еднакви критерии, еднакви тестове и еднаква електронна система.

Документът не показва или не дава някакви конкретни права, той показва дали човекът е ваксиниран, дали има антитела или отрицателен PCR тест.

Идеята е допълнителните правила да бъдат унифицирани за целия ЕС, но това все още не се прави и те са на национално ниво, подчерта адвокатът.

При поставена първа доза сертификат няма да се издава, категорична беше Мария Петрова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа публична изява на Лукашенко в парламента в Минск след отклоняването на самолета
Първа публична изява на Лукашенко в парламента в Минск след отклоняването на самолета
ГЕРБ-СДС внесоха регистрация за вота
ГЕРБ-СДС внесоха регистрация за вота