НОВИНИ

Защо сменят шефа на ДАНС?

Александър Марков
от Александър Марков
17:47, 26.05.2021 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Правителството реши да предложи на президента да освободи председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев. Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Стефан Янев. Дали ще има още смени в спецслужбите - не стана ясно.

Мотивите на правителството са, накратко - с действията си Димитър Георгиев е дал основания да се смята, че действа политически мотивиран в една деполитизирана служба по закон. Това обяви лично Стефан Янев, минути след като правителството взе решение да го предложи за освобождаване.

Припомняме, че Димитър Георгиев и председателят на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов бяха излезли в дълъг, неплатен отпуск до началото на септември и през първата една седмица от встъпването си в длъжност служебният кабинет работи с техните двама заместници. Георгиев и Атанасов поискаха след това среща с Янев, но такава им беше отказана.

Минути след като решението за Димитър Георгиев беше взето, премиерът Стефан Янев обяви мотивите за исканото освобождаване.

"С поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че той предприема политически мотивирани действия за една длъжност, която е деполитизирана по закон", заяви Янев.

МС взе решение за освобождаване на председателя на ДАНС

Не стана ясно има ли връзка между освобождаването му и скандала с подслушванията.

Пред БНТ преди дни Янев обяви, че Димитър Георгиев и Атанас Атанасов са се дискредитирали с дългия отпуск и че службите трябва да работят в интерес на обществото, а не за предполагаемо чужди политически интереси.

"По отношение на другите председатели на служби - когато вземем решение, ще ви информираме надлежно", допълни премиерът.

Предложеният за нов шеф на ДАНС Пламен Тончев е бил дълги години ръководител на регионалната дирекция на службата във Враца. Преди това е ръководил ГДБОП там. Под негово ръководство е разбита групата на Йордан Тонов, бележи успехи в борбата с наркоразпространението, разбива корупционната схема на местното ДАИ.

Премиерът Янев посочи, че критерият, не само за службите, а за всички високи управленски нива в администрацията, за оставане на работа, ще е тяхната почтеност и професионализъм.

"Ако констатираме, че има проблем с тези данни, ще предприемем необходимата смяна. Такива смени ще се правят само на управленски нива, хора, които не показват професионализъм, които не показват почтеност и ангажираност към длъжностите, които заемат. Всички останали граждани, работещи в администрацията, да бъдат спокойни, не тръгваме да правим чистки, пучове или не знам още какви модерни думи", уточни министър-председателят.

Шефът на ДАНС: Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация за срок от три години

Янев отхвърли обвиненията, че служебният кабинет се опитва да овладее държавата.

"От нашите действия по-скоро можете да направите извода, че се опитваме да освободим държавата от незаконосъобразни практики и действия", коментира той.

По закон новоназначеният председател на ДАНС трябва да довърши мандата на предсрочно освободения. Мандатът е пет години. Освобождаване е възможно при: навършване на 65 години, конфликт на интереси, тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения и при действия, които накърняват престижа на агенцията.

Освен решението за ДАНС, кабинетът днес освободи и четирима и.д областни управители: на Варна, Добрич, Силистра и София, и назначи нови.

Румен Радев подписа указ за освобождаването на шефа на ДАНС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Nature“: Производството на антитела след инфекция с COVID-19 продължава цял живот
„Nature“: Производството на антитела след инфекция с COVID-19 продължава цял живот
19 партии и 9 коалиции се регистрираха за изборите на 11 юли
19 партии и 9 коалиции се регистрираха за изборите на 11 юли