НОВИНИ

Уволнения в ББР, смениха двама от Надзора на банката (Обзор)

Николай Минков
от Николай Минков
18:13, 27.05.2021
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на икономиката Кирил Петков уволни част от Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Освободени са Митко Симеонов и Велина Бурска, след като днес те отказаха да се явят на изслушване във връзка с дейността им. На тяхно място министър Петков предлага Васил Щонов и Валентин Михов, които трябва да бъдат одобрени от БНБ.

Досегашните членове на Надзорния съвет на ББР Симеонов и Бурска днес не се явиха на изслушването в Министерството на икономиката. Те уведомили служебния министър с писмо, "че няма да участват в този цирк". Единствено отговори за своята дейност даваше доскорошният председател на Надзорния съвет Стамен Янев - настоящ шеф на Агенцията за инвестициите.

По време на изслушването, предавано на живо във социалните мрежи, бившият шеф на Надзора в ББР Стамен Янев съобщи, че големите кредити не са минали през неговия орган, докато той го е оглавявал.

"За периода в който съм бил начело на Надзора, мога споделя, че не са били разглеждани и одобрявани кредити, посочени в списък на големите кредитни експозиции в Банката", каза Янев.

По време на изслушването служебният министър съобщи, че ще се търси съдебна отговорност от уволнените членове на Надзорния съвет, заради отпускането на милиард и 800 млн. към 20 фирми. Той посочи, че близо милиард са получили осем от тях, които дори не отговаряли на профила за малки и средни предприятия.

"Средно аритметично всяка една от компаниите е получила средно по 100 млн. кредит. Това за мен беше много обезпокоително, защото тези кредити, от една страна, по никакъв начин не кореспондират със закона за ББР, от друга страна, по никакъв начин не кореспондират дори с устава, където МСП трябва да се финансират", заяви министър Петков.

Бившият шеф на Надзора съобщи, че Одитният орган е бил изолиран и не е изпълнявал контролните си функции.

"За съжаление Одитният комитет беше, бих казал, много рядко сезиран, да не кажа за целия ми престой нямахме никаква комуникация", коментира Стамен Янев.

За да се върне контролът върху банката, служебният министър заяви пред журналисти, че е направил промяна в структурата на кредитната институция.

"Одитният комитет вече е в Банката. Това е много важна стъпка, защото досега нашата комисия нямаше достъп до кредитните досиета по никакъв начин", каза още министърът.

Кирил Петков: ББР няма да може да дава повече от 5 млн. лв. кредит

Ограничава се и таванът на кредитите.

"Ограничавам Българската банка за развитие да не може да дава повече от 5 милиона кредит на който и да било. Това ще бъде абсолютният лимит. По този начин си гарантираме, че независимо кой е в моята роля тук, тази банка няма да си смени дейността и да се прави на търговска банка, вместо да си изпълнява истинските задачи", обясни Кирил Петков.

Министърът на икономиката покани на среща едни от най-големите кредитополучатели на ББР

Министърът на икономиката заяви, че ще покани големите кредитополучатели на разговор, за да разбере дали средствата от Банката за развитие в действителност са постигнали целта да повишат тяхната производителност и конкурентоспособност.

От утре започва изслушването на осемте фирми, взели на 1 млрд лв. кредити от ББР. Досега на поканата на служебния министър на икономиката се е отзовал само Българският морски флот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш треньор на Левски пое Шефилд Юнайтед
Бивш треньор на Левски пое Шефилд Юнайтед
Григор Димитров започва срещу американец на Ролан Гарос 2021
Григор Димитров започва срещу американец на Ролан Гарос 2021