НОВИНИ

ЦИК: За 1 час гласуват 75 души. Може би ще трябват още 1500 машини

Александър Марков
от Александър Марков
19:34, 27.05.2021
Чете се за: 03:15 мин.
Избори 2023
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В повече от половината подписки за регистрация на партиите и коалициите за предсрочния вот има имена на починали хора. Това съобщиха от Централната избирателна комисия. Засега до участие в изборите са допуснати 18 партии и 9 коалиции, като 4 от тях още се проверяват.

Между 1000 и 1500 допълнителни машини най-вероятно ще бъдат нужни за изборите. Експеримент показа, че за час с машина гласуват 75 души.
Финален експеримент в неделя ще покаже допълнителният необходим брой машини, които ще трябва да бъдат осигурени за изборите на 11 юли.

ЦИК е категорична, че в над 700 избирателни секции в страната и в чужбина, където на изборите през април са гласували по над 400 души, ще бъдат осигурени повече от една машина.

Гласуването отнемаше минути, а в експеримента участваха десетки доброволци. Резултатите: няма сериозни затруднения с машините.

На част от избирателите бяхме задали задача как да гласуват, а именно да избират партия или коалиция, която е разположена на втора или на трета страница от бюлетината, да се връщат, да променят вота си, за да имаме процеса на забавяне, който реално се случва и в СИК-овете, каза Росица Матева, говорител на ЦИК.

Сметката показва, че за 13 часа с една машина ще могат да гласуват по 900 избиратели. ЦИК сега има 9600 машини. Ще трябват още.

Между 1000-1500 машини може би ще бъдат необходими, допълни Матева.

Машините най-вероятно ще бъдат превозвани в камиона с бюлетините, а за чужбина - с дипломатическо карго. На този етап в изборите ще участвaт 18 партии и 9 коалиции. Една е заличена - Национално движение "Единство".

В подписката на тази партия фигурират 364 записа на хора, които се оказват покойници, каза Цветозар Томов.

При още доста партии има мъртъвци в подписките за регистрация.

В повече от половината от подписките броят на такива записи е приемлив. Където този брой е минимален, той не навява съмнения за злоупотреби, но има драстични случаи, допълни Томов.

За онези, които ще бъдат на почивка у нас на 11 юли, регионалното министерство трябва да посочи необходимите документи за гласуване по настоящ адрес.

Ако такъв избирател желае да регистрира временно настоящ адрес в хотела или в място, в което ще почива, как може да се направи на практика това, за да може тези избиратели да гласуват по настоящ адрес, каза Росица Матева.

Срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес е 26 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Стоилов обсъди правните промени след Брекзит с посланика на Великобритания
Янаки Стоилов обсъди правните промени след Брекзит с посланика на Великобритания
Рамадан Аталай: Закъснели сме с 11 години за развитието на енергетиката
Рамадан Аталай: Закъснели сме с 11 години за развитието на енергетиката