НОВИНИ

ЦИК: Имаме 18 партии и 9 коалиции, регистрирани за изборите

Александър Марков
от Александър Марков
14:00, 27.05.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Политика
живо брифинг цик имаме партии коалиции регистрирани изборите
Слушай новината

18 партии и 9 коалиции са се регистрирали за изборите на 11 юли. Първоначално те бяха 19 партии и 9 коалиции, но след проверка Централната изборателна комисия е установила, че на една от партиите недостигат валидните подписи. Проверките продължават и по отношение на другите формации подали документи.

"Документи са подали 19 партии и 9 коалиции. Днес пристигна проверката на една от партиите и нямаше необходимия брой подписи 2500 и тя беше заличена, така че за момента имаме 18 партии и 9 коалиции, като все още изчакваме проверките за 3 партии и една коалиция и тогава вече ще можем да обявим окончателния брой партии и коалиции, които ще участват в изборите на 11 юли", каза на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

Тя коментира и първия експеримент, който беше направен на гласуване с машина.

"В рамките на един час са гласували 75 избиратели, при добра организация. Голяма част от хората, които минаха да гласуват днес, за първи път гласуват с машина. Този резултат ще се анализира от Централната избирателна комисия, заедно с второто пробно гласуване, което ще бъде направено в неделя в Доброславци, като имаме идея да направим още едно в Сливница", допълни Росица Матева.

Според говорителя Цветозар Томов тези резултати са оптимистични, тъй като основната цел на ЦИК е да установи дали капацитетът на устройствата за машинно гласуване, с който се разполага, ще бъде достатъчен и, ако трябва да се увеличи в каква степен, за да се осигури спокойно протичане на изборния ден във всички секции с над 300 избиратели, където трябва да има единствено машинно гласуване.

В ЦИК правят експеримент колко души могат да гласуват с една машина в секция

"На базата на тези три теста ще излезем с анализ и становище", допълни Цветозар Томов.

Относно въпрос, отправен от БНТ, Росица Матева обяви, че е правилна преценката на ЦИК, че в секциите с повече от 450 избиратели, е добре да се сложат две машини за гласуване.

"Няма да има експерименти в чужбина. В следващите тестове ще се събират данни за възрастта и образователния статус на избирателите", добави Цветозар Томов.

Вчера изтече крайният срок, в който партиите и коалициите можеха да подават документи за участие в предстоящите парламентарни избори. На 5 юни е последният срок, в който коалициите могат да направят промени в техния състав.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев не е информиран, че Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация
Радев не е информиран, че Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация
Светослав Дяков се завърна в Пирин
Светослав Дяков се завърна в Пирин