Радев: Новият кабинет да отговори на високите очаквания на българите

от БНТ
19:12, 24.07.2021
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Очаквам партиите на промяната да следват ясно посоката, която им зададоха българските граждани по площадите в продължение на една година. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти във Велико Търново.

Пожеланието му към новия кабинет беше: той да отговори на високите очаквания на българските граждани.

По думите му партиите трябва да дадат ясна гаранция, че няма да се отклонят от тази посока и ще построят такова правителство, обединено от такива приоритети и цели, че те да бъдат в интерес на българските граждани.

По отношение на мандата денят ще бъде ясен, когато партиите гарантират, че са получили резултати, категоричен беше Радев.

Той коментира и предложението за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев.

"Мисля, че мотивите на служебните министри бяха в защита на върховенството на правото, докато решението на ВСС беше в защита на статуквото, което е отхвърлено отдавна от българските граждани", категоричен беше държавният глава.

Според него това показва, че дълбоката реформа в съдебната система е неизбежна и трябва да гарантира отчетност и отговорност на главния прокурор и истинска независимост в съдебната система.

Президентът Румен Радев е във Велико Търново, защото участва тази вечер в тържествената церемония по връчване на дипломите на курсантите от випуск 143-и "Георги Стойков Раковски" на Националния военен университет "Васил Левски".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
От Сидни до Париж: Неваксинирани искат "свобода"
От Сидни до Париж: Неваксинирани искат "свобода"
САЩ не остави шансове на Франция във волейболната надпревара
САЩ не остави шансове на Франция във волейболната надпревара