НОВИНИ

Увеличават COVID леглата в болниците в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 26.07.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Още
Слушай новината

Увеличават COVID леглата в болниците в Бургас. Причината е ръстът на заразени по цялото Южно Черноморие.

От началото на миналата седмица областта навлезе от зелената в жълтата зона на картата за COVID-19. По заповед на здравния министър лечебните заведения започват да се подготвят за евентуален бум на заразени.

Нарастващия брой заразени се дължи на големия брой туристи, които пристигат у нас в разгара на лятото. Въпреки че влизат у нас с ваксинационен сертификат и отрицателен тест, по-голямата част от настанените в болница са именно чуждестранни гости.

Повечето от положителните проби в областта са на чуждестранни туристи от Израел, Германия и скандинавските държави, които са влезли у нас със сертификат за ваксинация.

"За да се приберат в края на почивката, 72 часа преди полета трябва да представят PCR. Излиза, че на една малка част от тези чуждестранни граждани, които трябва да се приберат, този PCR е позитивен и те остават за 14 дни под карантина в страната", каза д-р Георги Паздеров от РЗИ-Бургас.

"25 легла имаме разкрити на този етап, от които 17 са заети. Има и
български туристи, но преобладават чуждите. И от Обзор имаме, и от Слънчев Бряг, отвсякъде", обяснява д-р Бойко Миразчийски, директор на УМБАЛ-Бургас.

Все още няма яснота дали пациентите са заразени с делта-варианта на коронавируса. На фона на нарастващата заболеваемост плажовете и местата за настаняване по Южното Черноморие са препълнени. В Слънчев бряг хотелиерите, които успяха да отворят това лято, отчитат силен сезон с голям наплив от туристи, много от които от чужбина. Казват, че нарастващият брой на заболелите не ги плаши.

"Има достатъчно дезинфектанти, разделителни линии, които показват на какво отстояние трябва да бъдат", каза хотелиерът Пламен Копчев.

В хотелите по морето са осигурени и стаи за карантина, където туристите да останат в 14-дневна изолация в случай на заразяване.

Репортер: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българчета разговаряха с астронавти в МКС
Българчета разговаряха с астронавти в МКС
Десислава Атанасова: ГЕРБ-СДС остават категорична опозиция
Десислава Атанасова: ГЕРБ-СДС остават категорична опозиция