НОВИНИ

Георги Кадиев: Нашето изискване е да подпишем споразумение за подкрепа с "Има такъв народ"

bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 26.07.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

В момента най-важен е начинът, по който ще се проведат преговорите с "Има такъв народ" и най-вече решението да подкрепим ли правителство или не, защото, ако ние не го подкрепим, остават два варианта - или го подкрепят ДПС, или отиваме на избори. Това заяви в "Още от деня" Георги Кадиев, лидер на "Нормална държава", коалиционен партньор на БСП, депутат от ПГ на "БСП за България".

Нашето изискване е да подпишем споразумение - не коалиционно, защото "Има такъв народ" не искат такова, а споразумение за подкрепа, в което да има подкрепа и да няма импровизации, посочи Кадиев.

"За да не стане така, че следващият министър-председател да изкара някакви свои идеи, които никога никой не е одобрявал, никой никъде не е гласувал за тях, затова искаме споразумение, в което конкретно да са разписани конкретните неща", подчерта той.

БСП след срещата с ИТН: Разговорите продължават

Разбирам "Има такъв народ". Те искат да бъдат със свободни ръце, но с 65 гласа не могат да го постигнат. Партньорството е вид брак, в който са ясно описани задълженията на партньорите. Ние искаме това. Така всеки знае собствените си интереси, знае къде са неговите граници и лимити, къде може да прави компромиси и къде не, коментира Георги Кадиев.

Мандатът, получен от пленума на БСП, е за продължаване на преговорите по експертни групи. Мандатът е и за това окончателното решение да бъде взето на следващо заседание на Национален съвет, а след това и от съвета на коалицията.

"Дори да се уточним за политиките, ако не се уточним за лицата, които ще изпълняват политиките, няма как да вземем решение за подкрепа", отбеляза депутатът от "БСП за България".

Пленум на БСП за съставяне на кабинет и протести на "Позитано 20"

Приватизацията на ББР е неприемлива за БСП. Кадиев посочи също, че друга тема, по която имат разминаване с ИТН, е темата за затварянето на мините.

"За мен това е червена линия, която ние трябва да изчистим. Ние сме поели ангажимент, че ще преговаряме с Брюксел, ще направим всичко възможно да накараме следващото правителство да преговаря с Брюксел за отлагане на затварянето на мините", подчерта той.

Дълбоко в съзнанието си аз знам, че искам правителство, призна Кадиев и допълни, че в името на това да се избегнат негативните последици от липса на управление - бихме направили компромиси, но все пак има червени линии, които трябва да решим.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как работи новата Единна информационна система за съдилищата?
Как работи новата Единна информационна система за съдилищата?
Гриша Ганчев: Аз с ЦСКА не се занимавам, колега
Гриша Ганчев: Аз с ЦСКА не се занимавам, колега