НОВИНИ

Пленум на БСП за съставяне на кабинет и протести на "Позитано 20" (Обзор)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:10, 25.07.2021
Чете се за: 06:05 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

БСП ще положи усилия за съставяне на редовно правителство. На първия си пленум след изборите социалистите решиха разговорите с "Има такъв народ" да продължат и да отправят покани за срещи с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Пред вратите на централата на БСП имаше и напрежение - младежи и знакови лица поискаха оставката на Корнелия Нинова.

БСП ще даде подкрепа, ако постигне съгласие с "Има такъв народ" по социалната политика, реформи в здравеопазването, в правосъдието, образованието и икономиката. Поставиха и червена линия - социалистите няма да приемат либерален подход и оттегляне на държавата от ключови сектори. Против са и приватизацията на Българската банка за развитие и концесиите на магистралите. Не искат постове в кабинета. Казват обаче, че персоналният състав, който ще се предложи, ще бъде ключов, за да реши левицата дали да подкрепи, или не. Към момента от БСП не казват дали обсъждат вариант да предложат правителство с евентуален трети мандат, ако им бъде връчен.

Националният съвет на БСП с почти пълно единодушие се е обединил около решението си партията да положи усилия за съставянето на редовен кабинет. И залагат пет приоритета в политиките на евентуално бъдещо правителство.

"Първият е социалната политика и политиката по качество на живот. Той включва борба с неравенствата и бедността. Увеличение на доходите, в т.ч. преизчисляване на пенсиите. Политика за младите хора е работещите", каза Корнелия Нинова.

Националният съвет на БСП: Ще положим усилия за съставяне на правителство

Вторият приоритет е осигуряване на достъпно здравеопазване и тук общото с ИТН е виждането им, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества. Третият е образование, наука и култура. Четвъртият - борба с корупцията и съдебна реформа, а петият е възстановяване на икономиката. По две теми БСП няма да прави компромис и определя като червени линии.

"Налагане на либерален модел на управление на оттегляне на държавата като основен регулатор и собственик на активи, които са от ключово значение за националната сигурност на страната", уточни Нинова.

Втората е, че членството на Република Северна Македония в ЕС не може да бъде за сметка на националния ни интерес и история. С ИТН разговорите ще продължат, но социалистите настояват, ако се стигне до успешен финал, да подпишат споразумение за подкрепа с партията на Слави Трифонов. От БСП ще поканят на разговори "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Първият след изборите пленум на социалистите започна с напрежение и протест пред вратите на "Позитано" 20.

"Точно това, което виждате зад мен в момента, е опит да се отклони вниманието от този важен въпрос за промяната, която очаква цялата държава. Промяната на модела на управление", каза Стоян Мирчев.

"Проблемът е, че в момента те саботират не само БСП, а и изобщо развитието на държавата - съставянето на проектокабинет, което ще доведе до много тежки последици за България", заяви Филип Попов.

"При демокрацията има мнозинство, което решава. А мнозинството е смазващо в подкрепа на БСП и на ръководството", коментира проф. Румен Гечев.

БСП се събра на пленум, протестиращи от партията поискаха оставката на Нинова

Заради лошия резултат на изборите оставката на Корнелия Нинова беше поискана от представители на младежката организация и част от ключови в БСП фигури.

"След 4 април съм предложил на г-жа Нинова като акт, личен акт. Ако подаде оставка, аз ще съм първият след нея. Но, разбира се, трябва да разширим и кръга - и този Национален съвет. И това трябва да се реши на Конгрес", смята Калоян Паргов.

"Има БСП и тя е на 130 години. И има една паралелна партия - авторитарна, клиентелистка и малобройна и тя е на 5 години. Ние, обаче, ние сме от БСП, в БСП, защото ние сме БСП", коментира Велислава Дърева.

"За съжаление считам, че голяма част от ръководството на партията е поставила личните си интереси над партийните", допълни Антон Кутев.

Корнелия Нинова преброи, че пред вратите на "Позитано" протестират около 60 души от над 82 000 социалисти и отговори на опонентите си.

"Тези хора не представляват никого, освен себе си. Те не са упълномощени от партийните членове и партийните организации да правят това. Не могат да ми искат точно те оставката, защото те не са ме избрали", категорична беше тя.

Нинова обяви, че на пленума никой не ѝ е поискал оставката. Целта на недоволните, според нея, била да се попречи на съставянето на правителство.

Разговорите ще продължат както на политическо ниво от страна на Нинова и заместниците ѝ, така и на експертно по детайли от управленската програма, която ИТН предлагат. Когато от най-голямата партия предложат окончателен вариант на програма и състав на правителството, пленумът на "Позитано 20" ще се събере отново и ще вземе окончателно решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири семейства остават без дом след пожара в "Шекер махала" в Пловдив
Четири семейства остават без дом след пожара в "Шекер махала" в Пловдив
Приключи първият кръг от разговори на ИТН за съставяне на кабинет
Приключи първият кръг от разговори на ИТН за съставяне на кабинет