НОВИНИ

Как работи новата Единна информационна система за съдилищата?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:35, 26.07.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Всички новообразувани дела вече са само електронни. Новата единна информационна система заработи във всички 153 съдилища в цялата страна. Всички системи са обединени в обща платформа и вече близо 2000 съдии имат пълен достъп до делата в момента, когато те им бъдат разпределени.

Как работи новата единна информационна система на съдилищата демонстрира председателят на Пловдивския районен съд.

"Дори и в момента аз мога да осъществявам дейност в съда в Пловдив и да работя в програмата", казва Иван Калибацев, председател на Районен съд Пловдив.

Така Калибацев, който физически се намира в сградата на Висшия съдебен съвет, видя, че в началото на работния ден са постъпили две искови молби, по които са образувани две нови дела. Той като председател на съда веднага е получил задачата да ги разпредели чрез функцията за случайно разпределяне.

С няколко последователни стъпки председателят на съда определи типа на делото и пристъпи към неговото случайно разпределение на съдебен състав.

Калибацев потвърди избора с електронния си подпис и от този момент избраният съдебен състав вече има пълен достъп до делото и трябва да започне работа по него.

"Ползата е и в това, че всяко едно действие на съдията може да бъде достъпно веднага през Единния портал до всяка една страна по делото, която се е регистрирала. Тоест не е нужно дори да отидете в съда, за да направите справка", обяснява още Калибацев.

Достъпът до самата единна информационна система на съдилищата е само служебен. Електронните услуги за граждани и адвокати предстои да бъдат въведени чрез надграждането на Единния портал за електронно правосъдие.

"От самото иницииране на документ, с който е сезиран един съд до приключването на решение, респективно с присъда или с друг акт на съда на трета инстанция по електронен път", обяснява Гергана Мутафова, член на ВСС.

След надграждането на портала за електронно правосъдие ще може да се гледат дела и дистанционно чрез видеоконферетна връзка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представляващият ВСС призова за конструктивни отношения между отделните власти
Представляващият ВСС призова за конструктивни отношения между отделните власти
Георги Кадиев: Нашето изискване е да подпишем споразумение за подкрепа с "Има такъв народ"
Георги Кадиев: Нашето изискване е да подпишем споразумение за подкрепа с "Има такъв народ"