НОВИНИ

Представляващият ВСС призова за конструктивни отношения между отделните власти

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:45, 26.07.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев подкрепя тезата на правосъдния министър, че трябва да бъде питан Конституционният съд за основанията и процедурата по предсрочно отстраняване на тримата големи в съдебната власт.

Магдалинчев и Вероника Имова, която е член на съдийската колегия на ВСС, коментираха, че отношенията между отделните власти трябва да бъдат конструктивни и изразиха тревога от тона на парламентарния дебат по време на изслушването на Янаки Стоилов и Бойко Рашков.

"Съдебната система винаги е била толерантна към другите две власти. И сдържана. Така беше и този път. За съжаление в последно време наблюдаваме друго отношение от изпълнителната и законодателната власт в лицето на отделни техни представители. Някои неща звучат почти като закана или заплаха. Изказванията на някои политици звучаха така: Или го отстранявате главния прокурор или вие си отивате. Е, предпочитам да си отида, вместо да ми поставят така ултимативно нещата", заяви Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет.

"Бих приела като лична обида и това е факт, че от парламентарната трибуна се говори за членове на ВСС като за хора, които са с недостатъчна или съмнителна професионална компетентност", заяви Вероника Имова, член на Висшия съдебен съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на НС Ива Митева с идея депутатите да не заседават всяка седмица
Председателят на НС Ива Митева с идея депутатите да не заседават всяка седмица
Как работи новата Единна информационна система за съдилищата?
Как работи новата Единна информационна система за съдилищата?