НОВИНИ

Испания има желание да приема по две състезания от Формула 1 на сезон

испания желание приема две състезания формула сезон
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:48, 24.01.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Испанското правителство има интерес да провежда по две състезания от Формула 1 на година, обяви министърът на спорта Пилар Алегрия след обявяването на новината, че от 2026-а година Гран при на Испания ще се провежда по улиците на Мадрид.

Понастоящем домакин на надпреварата е пистата "Каталуня" край Барселон, чийто договор обаче изтича през 2026-а година, когато в сила ще влезе контрактът на уличното трасе в столицата, който ще бъде за срок от десет години.

Министър Алегрия заяви, че е имал срещна с изпълнителния директор на Формула 1 Стефано Доменикали и на нея е разкрил интереса на правителството към организирането на две състезания - едно в Мадрид и едно в Каталуния, съобщава ДПА.

В миналото Испания е провеждала две надпревари в рамките на един сезон, като в периода 2008-2012 стартове се провеждаха както в Барселона, така и на уличната писта във Валенсия, която по онова време домакинстваше на Гран при на Европа.

Самият Доменикали пък коментира в интервю, че "Барселона е Формула 1 и организаторите работят върху това ситуацията да не се променя", тъй като каталунското трасе приема състезания от календара неизменно от 1991-а година насам.

"Барселона е Формула 1 и организаторите работят върху това ситуацията да не се променя. Испания заслужава възможност да увеличи присъствието си в календара", заяви италианецът, който преди да застане на поста изпълнителен директор на Формула 1 между 2008 и 2014 изпълняваше ролята на шеф на отбора на Ферари.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайска сонда ще проучва ресурсите на Южния полюс на Луната
Китайска сонда ще проучва ресурсите на Южния полюс на Луната
АЕЦ "Козлодуй" вече може да съхранява американско ядрено гориво
АЕЦ "Козлодуй" вече може да съхранява американско ядрено гориво