НОВИНИ

Испанската коледна лотария "Ел Гордо" раздаде 2,6 млрд. евро (Снимки)

испанската коледна лотария гордо раздаде млрд евро снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:29, 22.12.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Слушай новината

Испанската коледна лотария "Ел Гордо" раздаде 2,6 милиарда евро, предаде Асошиейтед прес. Късметлиите са притежателите на билети с номер 88008, закупени за 20 евро. Всеки от тях е спечелил 400 000 евро, или около 325 000 евро след облагане с данъци, от голямата награда на щедрата коледна лотария в Испания.

Тази година изключително популярната лотария раздаде общо 2,6 милиарда евро под формата на награди, като голяма част от тях са малки печалби. Обикновено по улиците и в баровете избухват празненства, на които печелившите отварят бутилки с пенливо вино, пеят и танцуват. Събитието се излъчва по националната телевизия от Кралския театър в Мадрид.

Купуването и споделянето на лотарийните билети в Испания, в навечерието на Коледа, е основна традиция сред семействата, приятелите, колегите и в баровете, спортните и социалните клубове.

Печелившите числа бяха изтеглени от деца от мадридското училище "Сан Илдефонсо". Те взеха топките с номерата на билетите и съответните им награди от две огромни въртящи се сфери. Децата изпяха двете цифри с ритъм, който е познат на всички в Испания, отбелязва Асошиейтед прес.

В седмиците преди тегленето пред офисите на лотарията се образуваха опашки, особено пред тези, които в миналото са продавали печеливши билети.

Испанската коледна лотария, която се провежда всяка година на 22 декември, се нарежда сред най-щедрите в света по отношение на общата сума на наградите.

Страната създава своята национална лотария като благотворителна организация през 1763 г. по време на управлението на крал Карлос Трети. По-късно целта ѝ е да подпомогне държавната хазна. Тя подпомага и няколко благотворителни организации. Печелившите в лотарията се теглят на 22 декември от 1812 г.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дядо Коледа ще раздава подаръци на животните в зоопарка в Бургас
Дядо Коледа ще раздава подаръци на животните в зоопарка в Бургас
Александър Донски е четвъртфиналист на сингъл и полуфиналист на двойки в Тунис
Александър Донски е четвъртфиналист на сингъл и полуфиналист на двойки в Тунис