НОВИНИ

"Истории от Олимпийските игри" брой 25 (ВИДЕО)

Разказите в документалната поредица са кратки, но наситени с много емоции и изключителни постижения.

истории олимпийските игри брой видео
bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 21.04.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

20 години и пет олимпийски участия - пътят е дълъг и понякога твърде мъчителен. Но това прави победата на Румяна Нейкова в Пекин 2008 още по-сладка. Българската скифьорка притежава пълен комплект олимпийски отличия и завършва своята удивителна кариера с толкова жадуваното злато. Поредният епизод от поредицата “Истории от Олимпийските игри” ни отвежда в Пекин, за Игрите на ХХIХ-та Олимпиада.

За България те минават под знака на триумфа на Румяна Нейкова. За света - белязват феноменалния успех на плувеца Майкъл Фелпс, който подобрява постижението за най-много титли от една Олимпиада, като печели 8 златни медала.

В Пекин изгрява звездата на изключителния спринтьор Юсеин Болт. Атлетът от Ямайка печели със световни рекорди на 100, 200 и 4х100, като години по-късно титлата му в щафетата е отнета заради допинг прегрешение на съотборник.

В Пекин първата голяма звезда на женската борба - българката Станка Златева печели първото си сребърно отличие. Тя губи битката за титлата от никому неизвестната китайка Ван Дзяо.

Уникална за българския спорт е историята на семейство Янакиеви – първата фамилия, в която всички участват на най-големия спортен форум. Водата е стихията, която свързва Димитър и Наташа Янакиеви. Той е състезател по гребане, тя - на каяк. И двамата участват по три пъти на олимпийски игри – Мюнхен 1972, Монреал 1976 и Москва 1980.

Под ръководството на баща си синовете му също пишат олимпийската си история. По-големият Иво три пъти стартира под знака на петте преплетени кръга. Печели бронз в Атина 2004. Третото олимпийско участие на Иво Янакиев е в тандем с брат му Мартин на двойка скул в Пекин през 2008 година.

Разказите в документалната поредица “Истории от Олимпийските игри” са кратки, но наситени с много емоции и изключителни постижения. Илюстрирани са с уникални кадри от видео архива на МОК. Не ги пропускайте!

Гледайте епизод 25 от поредицата в неделя, 21 април от 13:15 ч. по БНТ 1!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удостоиха с почетна грамота Посланик на мира в Близкия изток и арабските страни българина Анастас Терзобалиев
Удостоиха с почетна грамота Посланик на мира в Близкия изток и арабските страни българина Анастас Терзобалиев
Сестри Стоеви пред БНТ: Много искахме квотата за Олимпийските игри (ВИДЕО)
Сестри Стоеви пред БНТ: Много искахме квотата за Олимпийските игри (ВИДЕО)