НОВИНИ

Италианка на 90 г. чупи рекорди по лека атлетика

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 05.02.2024
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Италианка на 90 години счупи световния рекорд по бягане на 200 метра за възрастни хора. Бившата учителка по химия има няколко медала от европейски и световни състезания по лека атлетика. Тя притежава невероятен заряд от енергия и желание за движение. За голямото й бягство към здравето и дълголетието разказва .

Наричат я най-бързата баба в света. Последното й постижение е 200 метра, пробягани за 54 секунди и 47 стотни. Шест секунди по-добро време от това на предишния рекорд.

Ема Мария Мазенга е родена през 1933 година в Падуа. По професия е учителка, но цял живот е обичала бягането. Никога не е подозирала, че ще счупи световен рекорд на 90 г.

"Не го очаквах, разбира се! Много бях изненадана, а ми беше и доста забавно", сподели Ева Мария Мазенга.

През 2019-та Ема е на 85. Тогава поставя друг рекорд за възрастни в любимата си дисциплина - 400 метра. Успява да ги пробяга за минута и 51 секунди. Но не рекордите са нейната цел.

"Работя здраво, тренирам три пъти седмично. Но не бягам за рекорди. Тренирам, състезавам се и ако постигна резултати, това добре", каза тя.

Ема има две деца и внук. Тя е вдовица от 40 години. Възрастната жена се радва на добро здраве.

"Не взимам никакви хапчета. Не ми се налага, за щастие", уточни Ева Мария Мазенга.

На въпроси за хранителния й режим, лекоатлетката отговаря, че яде малко, избягва сладкото и набляга на плодовете и зеленчуците. Позволява си по малко паста, ориз и хляб, но не пропуска да изпие чашка червено вино на обяд или вечеря.

Ема тренира паметта си с четене, активна е в социалните мрежи, а пред медиите обича да напомня за вредата от липсата на движение.

Автор: Милен Атанасов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Антарктида откриха останки от самолетна катастрофа от преди 48 години
На Антарктида откриха останки от самолетна катастрофа от преди 48 години
Ще бъде ли променена методиката за изчисляване на такса смет?
Ще бъде ли променена методиката за изчисляване на такса смет?