НОВИНИ

Ще бъде ли променена методиката за изчисляване на такса смет?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:32, 05.02.2024
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Нова методика за изчисляване на такса смет, предлага финансовото министерство. Идеята е от 1 януари 2025 г. година налогът да се изчислява според изхвърлените отпадъци, а не като процент от данъчната оценка на имота, както е сега. Ще плащаме ли повече по принципа "замърсителят плаща"?

Тричленното семейство на Иво Йорданов от Русе живее в тристаен апартамент от 100 квадрата. За такса смет на година плаща около 90 лева. Според Иво сегашният модел на изчисляване не е най-добрият, а боклукът не се изхвърля редовно. Четири са предлаганите варианти - да се продават специални торби за боклук, да се плаща за контейнери, таксата да се изчислява според големината на имота или по броя на живеещите.

"Най-удачно е таксата смет да се изчислява според броя на живеещите в жилището само, че домоуправителят или ЕС да пуска някаква декларация, защото има масови случаи, когато хората се водят на един адрес, а реално живеят на друг. Начините, при които се изисква боклукът да се изхвърля в точно определени торби смятам, че са абсолютно неприложими в България", смята Иво Йорданов, жител на Русе.

Оказа се, че повечето общини са на мнението на Иво и са привърженици подходът да е базиран на броя на живеещите в един имот. Така таксата се определя, като разходите на кметството за сметоизвозващите дейности се разделят на хората в населеното място. Получената сума се умножава по броя обитатели в един апартамент или къща.

Ако се приеме тази методика, в една средноголяма община от около 140 000 жители с план-сметка за почистване от над 10 милиона лева, годишната такса за един човек ще е 76 лева, а за четиричленно домакинство - над 300 лева.

За семейството на Иво това би значело по-скъпа такса с 200 лева. От общината обаче не се ангажират със сума, тъй като има много неизвестни, а последната дума има Общинският съвет.

"Никой не може да каже на този етап какво се предвижда за таксата смет. Все пак държавата трябва да излезе със становище. В момента разглеждаме различни варианти, обсъждаме и пак казвам - никой няма желание да вдига каквито и да е такси без да има необходимост", каза Димитър Недев, зам. кмет на Община Русе.

Според Българската стопанска камара най-несправедливият вариант е на база данъчната оценка.

"Четвъртият метод - всъщност това е запазване на сегашното положение. Законът дава тази възможност, като задължава общините да мотивират защо не могат да приложат нито една от трите бази. Той на практика превръща такса "битови отпадъци" в данък, второ игнорира се европейският принцип "замърсителят плаща", каза Димитър Бранков, Българска стопанска камара.

По думите му законът дава възможности спрямо имота.

"Едно ще бъде решението да речем за етажна собственост от над 100-120 апартамента, там може да се окаже, че най-удачен е методът за брой ползватели. За самостоятелни имоти, къщи, бизнеси и юридически лица, вероятно методът с извозване на контейнери ще е по-удачният метод", заяви Димитър Бранков, Българска стопанска камара.

Очаква се методиката да бъде приета от Министерския съвет най-късно през март.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Габриел се срещна с външния министър на Румъния
Мария Габриел се срещна с външния министър на Румъния
Крал Чарлз Трети е диагностициран с рак
Крал Чарлз Трети е диагностициран с рак