НОВИНИ

Димитър Илиев пред БНТ: Моята цел е да подсигурим добри условия за българските спортисти

димитър илиев бнт моята цел подсигурим добри условия българските спортисти
bnt avatar logo
от БНТ
18:32, 05.02.2024
Чете се за: 05:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев гостува в предаването "Още от деня", за да разкрие малко повече подробности около финансирането на българските спортисти в хода на олимпийската 2024-а година, както и да говори за развитието на казусите във федерациите по вдигане на тежести, шахмата и футбола.

В студиото Илиев увери, че държавата е отпуснала по-големи средства за настоящата календарна година за всички български състезатели, които ни представят в олимпийски спортове или вече имат спечелена квота за Игрите в Париж през лятото.

"Най-шокиращото за мен, когато влязох в спортното министерство, беше, че видях какъв огромен ресурс разпределя държавата за спорт. Допреди това аз живях с мисълта, че не помага много на спорта. Държавата обаче няма как да отговори на очакванията на всички. Това, което тя прави е да се грижи да има един стабилен финансов ресурс за олимпийските спортове и състезателите, които ни представят в тях. През тази година средствата, които ще бъдат разпределени, са в огромен размер. Всички федерации ще получат повече спрямо миналата година. Освен това отворихме достъпа до публични ресурси за повече федерации. Моята цел е да подсигурим добри условия за българските спортисти и особено за тези, които ни представят на олимпийски игри и световни първенства в олимпийски спортове", коментира спортният министър.

"За да бъде финансиран от държавата, даден спортист трябва да покаже нужното ниво и да влезе в националния отбор на своя спорт. През тази година ние увеличихме драстично средствата за треньорите, защото искаме да върнем престижа на тази професия. Вдигнахме с близо 27% и средствата за спортистите, които вече са взели квоти за Олимпиадата. Аз вярвам, че тазгодишното разпределение на средствата е много добро, включително разполагаме и с резерв, който може да бъде използван при нужда", допълни той.

Илиев засегна и темата със задържания с подкуп служител на министерството, който е изнудвал председателят на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид, както и отражението, което този случай дава върху родните щанги само седмица преди домакинското европейско първенство.

"Моят подход е винаги да давам шанс на служителите. За цялото това време в министерството съм уволнил само един служител. Въпросният човек, хванат с подкупа, е работил там от пет години. На неговото място вече има заместник и сега се надявам европейското първенство да премине успешно, тъй като у нас не е имало подобен форум от 2005-а година. Добрата новина е, че голяма част от средствата от него ще отиде за материално-техническо осигуряване на щангите, защото те са в бедствие по отношение на уредите, с които работят. Залавянето на този служител, който си е позволил да изнудва някого, е добър знак, че институциите работят и всеки, който си позволи подобно нещо в бъдеще, ще носи отговорност", категоричен е Илиев.

Накрая министърът на младежта и спорта сподели впечатленията си от споровете между федерациите по шахмат и актуалната обстановка в българския футбол

"Всичко случващо се в шахмата води единствено до лоши условия за нашите състезатели на международната сцена. Там става въпрос за една борба за власт. Апелирам към двете страни да седнат и да се разберат, защото в противен случай проблемите ще продължат. Ако няма промяна, ние няма да можем да финансираме български отбори на международни състезания и влизаме в един много погрешен цикъл. Държавата иска да помага на българския шахмат, но при така поставените условия няма как да го правим за състезания извън страната", заяви той.

"Представителите на УЕФА и ФИФА изразиха желание да работят прозрачно в подкрепа на българския футбол. И двете организации обещаха да съдействат на БФС с всичко необходимо. На хората вече им е дошло до гуша. Вярвам, че футболната общественост ще избере своя нов лидер, който да я поведе напред, защото твърде дълго вече боксуваме на едно място", завърши Димитър Илиев.

Целия разговори със спортния министър гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев загуби в първия кръг на турнир от сериите "Чалънджър" в Нотингам
Адриан Андреев загуби в първия кръг на турнир от сериите "Чалънджър" в Нотингам
Данаил Полишев завърши 26-и на Маратона на рапирата в Париж
Данаил Полишев завърши 26-и на Маратона на рапирата в Париж