НОВИНИ

Проиранските групировки отговориха на ударите на САЩ

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:08, 05.02.2024
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Проиранските групировки отговориха на ударите на Съединените щати. С дрон тази нощ е била атакувана американска база в Източна Сирия. Загинали са петима кюрди, служещи в базата. От Белия дом заявиха, че ударите по проирански цели ще продължат.

Прецизна атака от територията на Ирак. С дрон е била атакувана американската база Ал-Омар в района на Дейр аз Зор. Отговорност пое "Ислямска съпротива в Ирак" - мрежа от проирански групировки, които са против Израел и против американското присъствие в района.

На мрежата се преписват над 160 атаки с дронове и ракети по американски цели в Ирак и Сирия от началото на войната между Израел и Хамас. Част от мрежата е и Катаиб Хизбула - същата, която атакува американската база в Йордания и причини смъртта на трима американски военни.

"Ислямската съпротива" е главната мишена на американската операция, която започна в петък.

"Това е началото на нашия отговор. Ще има още стъпки. Някои от тези стъпки ще бъдат видими, други - не. Но ще бъдат предприети повече действия", каза Джейк Съливън, съветник по национална сигурност в Белия дом.

Военна операция с отворен край- така съветникът на Белия дом по национална сигурност Джейк Съливън описа атаките по проирански групировки. Той предупреди, че ударите ще продължат. Но отказа да коментира дали са планирани удари на територията на Иран. Техеран все пак побърза да отправи предупреждение.

"Иран няма да се поколебае да използва възможностите си, за да отговори по начин, който ще накара агресорите да съжаляват", заяви говорителят на Министерството на външните работи на Иран Насър Канани.

Засега и Вашингтон, и Техеран се въздържат от директен конфликт. Войната се води между Съединените щати и иранските проксита. А кога ще свърши, зависи от американците, твърди командир от "Ислямската съпротива":

"Единственото решение е американците да напуснат страната ни", обяви Саед Дауд ал Курайте, командир на групировка от "Ислямска съпротива в Ирак".

В Ирак има около 2500 американски войници, в Йордания - 3000, а в Сирия - около 900.

"Ислямска съпротива в Ирак" не е единствената заплаха за американските обекти в района. Тя е част от "Оста на съпротивата" - мощна мрежа от проксита, изградена от Иран. В нея влизат йеменските хути и ливанската Хизбула. Каква е числеността и военната мощ на "Оста" - точни данни няма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазар Бучков с 9 точки при успех на Лонг Бийч в колежанското първенство на САЩ
Лазар Бучков с 9 точки при успех на Лонг Бийч в колежанското първенство на САЩ
Брандън Йънг ще довърши сезона в Катар
Брандън Йънг ще довърши сезона в Катар