НОВИНИ

Акция в ГДБОП и ДАНС: Разследват шпионаж, арестуваха антимафиот

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:00, 05.02.2024
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Нов епизод от шпионската сага в полза на Русия - този път служител на ГДБОП е задържан при спецакция по сигнал. Според близки до разследването източници, част от разследванията, по които е изнасяна информация, са били международни и са касаели схеми за заобикаляне на санкциите срещу Русия. По неофициална информация акция за шпионаж се провежда и в ДАНС.

Данните, че служител на МВР изнася информация за чужди агенти, дошла от службите. Според източници от разследването задържаният е заподозрян, че изнасял информация за разследвания, в които има данни за нарушения на санкционния режим срещу Москва с участието на фирми с руски капитали. Месеци наред се работило по сигнала, докато се стигна до задържането днес. Възможно е да се окаже, че има и други замесени, а съмненията са, че антимафиотът от ГДБОП е синхронизирал действията си със служител на ДАНС - информация, която на този етап остава непотвърдена.

"За съжаление се касае за служител на МВР, който е наблюдаван, контролиран, така че потвърждавам - касае се за шпионски действия. Подозира се шпионаж в полза на чужда държава и това е Русия", каза Живко Коцев - главен секретар на МВР.

По-късно в Сливен главният секретар на МВР разясни:

"Може да има още задържани. Надявам се до късно вечерта да стане ясно ще има ли още и колко ще бъдат те. Събрани са доказателства, иззети са мобилни телефони, технически средства за комуникация, които тепърва ще се назначават експертизи".

Според специалистите по наказателно право този тип разследвания са изключително тежки и трудно се доказва умисъл. Законът обаче предвижда много тежки наказания, които са по-строги дори и от някои убийства.

"Когато се поставиш в услуга на чужда държава, когато събираш информация, различни изпълнителни деяния с цел да увредиш, така да се каже, най-общо казано обекта на престъплението, а именно - сигурността на държавата. Предвидил е също така най-тежките наказания по смисъла на НК, това са доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна", заяви Стоян Стойков - адвокат и преподавател по Наказателно право.

Геополитическата обстановка обяснява случаите на зачестилите разследвания за шпионаж през последните месеци и години, а очакванията са подобни сюжети да продължат да се развиват.

"Ако се продължи в тази насока и войната в Украйна продължи в следващите няколко месеца, може би година, то може да се очакват още много, много арести по отношение на шпионаж в полза на неприятели на НАТО и ЕС", каза Стоян Стойков - адвокат и преподавател по Наказателно право.

А дали за последния случай или предишните подобни, ще бъдат събрани достатъчно доказателства и предвидените в закона наказания ще бъдат изпълнени, предстои да стане ясно, но не в кратък период от време, прогнозират специалисти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брандън Йънг ще довърши сезона в Катар
Брандън Йънг ще довърши сезона в Катар
Марио Матиканов остана 49-и в спринта на световното първенство по ски бягане за младежи в Словения
Марио Матиканов остана 49-и в спринта на световното първенство по ски бягане за младежи в Словения