НОВИНИ

Случаите на руски шпионаж у нас

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:38, 05.02.2024
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Началото на обезглавяването на руския шпионаж у нас е на 10 септември 2019 г.

Тогава Специализираната прокуратура повдига обвинение за шпионаж срещу лидера на Национално движение „Русофили" Николай Малинов.

В обвинителния акт като обвиняеми са привлечени бившият генерал от КГБ Леонид Решетников и руският бизнесмен Константин Малофеев. Съдът им налага забрана да влизат у нас за 10 години.

В края на октомври 2019 г. прокуратурата обявява разследване и срещу първия секретар в посолството на Русия Владимир Русяев. Наказателното дело срещу него е спряно заради дипломатическия му имунитет, но дипломатът е обявен за „персона нон грата" и отлита незабавно от София за Москва.

В края на януари 2020 г. София гони още двама руски дипломати, извършвали според прокуратурата ни шпионска дейност. Те събирали секретна информация в сферата на българската енергетика. Имената им са Дмитрий Михайлович Ярошенко - първи секретар в посолството - и Александър Александрович Хватов - служител в търговското представителство. И двамата напускат България незабавно.

На 24 септември 2020 г. поредни двама служители на руското посолство в България, уличени в шпионаж, са екпулсирани от България. Срещу Сергей Николашин и Вадим Биков са събрани доказателства на ниво досъдебно производство, че е в периода от 2016 г. до септември 2020 г. са извършвали разузнавателна дейност. Те са събирали данни в областта на модернизацията на българската армия и поддръжката на военната техника. Сергей Николашин е изградил нелегали-двойници в базата данни ГРАО.

На 18 декември 2020 г. България обявява за „персона нон грата" военния аташе на Русия в София Василий Сазанович. Поводът е уличаване на акредитирания дипломат в шпионска дейност. Той незабавно е експулсиран от страната ни.

През март 2021 г. шестима наши военни служители са задържани по мащабна афера в полза на руски шпионаж у нас. Тогава още двама руски дипломати са изгонени от страната ни, а Русия отвръща с експулсация на българи от Москва.

Нов шпионски скандал избухва на 2 март 2022 г. Български генерал от резерва е обвинен за шпионаж в полза на Русия и е задържан за 72 часа. Двама руски дипломати, акредитирани у нас, са обявени за "персона нон грата" и имат 48 часа да напуснат страната. Обвивението е, че дипломатите са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима със статута им на територията на Република България.

На 28 юни 2022 г. правителството в оставка на Кирил Петков обявява, че е взето решение 70 дипломати и служители на посолството на Руската федерация у нас да напуснат страната. Това е първият случай у нас, при който толкова голям брой дипломатически служители са обявени за "персона нон грата" едновременно. Той идва на фона на редица подобни действия на други държави след началото на руската агресия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

На 21 септември миналата година българските власти експулсират от страната архимандрит Васиан, настоятел на подворието на Руската православна църква в София. Заедно с него са изгонени и други двама служители на храма. Със заповед на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" са наложени принудителни административни мерки „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за период от пет години на тримата чужди граждани. Това съобщават от ДАНС по случая.

В началото на ноември миналата година ДАНС гони руския журналист Александър Гацак, тъй като българските служби за сигурност за засекли негови контакти, с които той е събирал чувствителна информация за страната ни, която е предоставял на руските служби, по-точно - руското външно разузнаване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволни учители и недостиг на директори в бургаски училища
Недоволни учители и недостиг на директори в бургаски училища
Купата на България по баскетбол при мъжете ще има своя нов носител
Купата на България по баскетбол при мъжете ще има своя нов носител