НОВИНИ

Ще се запазят ли паралелките за седми клас в Добрич?

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 05.02.2024
6615
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

В края на миналата седмица директорите на училищата „Петко Р. Славейков”, ”Димитър Талев” и „Любен Каравелов” са привикани в РУО, където им е връчено предложение за план-приема през следващата учебна година. Те, с изненада установяват, че паралелките по софтуерни и хардуерни науки, и по английски език, не фигурират в обучението в гимназиален курс.

"Питам аз как се прави предложение за план-прием, без да се направи анкета със седмокласниците, с техните семейства, които искат да продължат образованието си?", каза Весела Панчева, директор на СУ „Димитър Талев”, Добрич.

"Това отрязване на трите паралелки на едни от най-добрите училища в града ще доведе до отлив от образованието в гр. Добрич. Държавният ни план-прием е осъществим на 100% още на първо и на второ класиране. Аналогично е и с останалите 2 училища, т.е. ние нямаме проблем с приема", обясни Светла Иванова, директор на СУ „Любен Каравелов”, Добрич.

Това е най-решаващата година в живота на децата ни, споделят родителите на седмокласници.

"Много от родителите са на мнение, че децата ни ще пътуват до Варна, отколкото да влязат в училища, в които те не искат. Хубост насила не става! Тази година ще пътуват, догодина ще пътуват, третата година ще се установят във Варна. Добрич остава без млади хора, не мисля, че е нормално!", уточни Невена Димитрова, родител на седмокласничка.

"Сестра ми също учи в това училище, в 10 клас е. Аз един път като по-малка разбрах какво е да кандидатстваш и полагам много труд, и искам да вляза в това училище", каза Даная Самуилова, седмокласничка в СУ „Димитър Талев”,
Добрич.

Над 2000 души са се подписали вече в петицията на училище „Каравелов”, организирана от училищния съвет с искане за запазване на гимназиалния курс.

"Силно разочаровани сме от решението на РУО град Добрич, защото смятаме, че именно тук учениците могат да развиват своите таланти и знания. Преподавателите ни са страхотни и могат да ни дадат много от себе си, което ще ни е в полза да се реализираме в бъдеще", коментира Мелис Сали, председател на училищния съвет на СУ „Любен Каравелов”.

Хиляди са подписите в подкрепа и на училище „Талев” – не само от настоящи, но и от бивши възпитаници и родители. Сред тях е Мария Тодорова, чийто внук – дете със специални потребности завършва образованието си тук.

"Трябва да ви кажа възмутена съм откакто научих! Не съм спала и аз, защото той тука израсна и сега е на работа вече. И ходи и на състезания в чужбина – взема златен медал! Представете си с каква подготовка е бил оттук!", обясни Мария Тодорова.

И трите училища са с отлична база, на лидерски позиции от различни състезания, с иновативни практики, което се оценява от бизнеса.

"И всички работодатели казват, че видя ли, че имам кандидат от „Талев”, го вземам, защото знам, че те са не само образовани, те са възпитани и могат да бъдат отговорни, защото са свикнали да правят това в училище", каза Весела Панчева.

"Проблемът е като една лавина, която ще доведе до много страшни последици за целия град, не само за образованието на града. Не можем да сечем клон, на който седим и нещо, което работи!", разказа Светла Иванова.

Директорът на Регионалното управление на образованието в Добрич заяви, че общините са получили писма за оптимизиране на училищната си мрежа още в края на ноември, заради очаквания по-малък брой на учениците. Липсата на реакция от тяхна страна е провокирала в проекта да се посегне на най- желаните паралелки.

"Кметовете, общинските съветници, трябва да изиграят своята роля и да я проведат тая дискусия! И понеже години наред те не я правят, с моето предложение една от идеите ми е точно тази – да провокирам тази дискусия", коментира Светлана Василева, директор на РУО Добрич.

По инициатива на новия председател на ОС Добрич в сряда ще се състои срещу между директори на училища, експерти по образованието и синдикати за решаване на проблема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Насрочени са частични избори за кмет на 4 села в Северозападна България
Насрочени са частични избори за кмет на 4 села в Северозападна България
Крумовград допусна поражение в последната си контрола на лагера в Турция
Крумовград допусна поражение в последната си контрола на лагера в Турция