НОВИНИ

Земеделците решиха: Ще протестират утре на 80 места в страната

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
16:46, 05.02.2024 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Земеделците започват ефективни протести от утре, научи "По света и у нас". Част от аграрния сектор не е съгласен с параметрите, предложени в неделя от правителството.

Те са недоволни от предложените от правителството мерки на стойност 150 милиона лева. Очаква се 80 точки в цялата страна да бъдат блокирани от тежка техника.

Премиерът отмени визитата си в Съединените щати заради очакваното земеделско недоволство.

Едно гладно теле и множество недоволни фермери - така над 20 аграрни сдружения поискаха оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

"Да се види във фермерството и животновъдството, какво точно представлява, защото има някои хора, явно даже и не знаят, има хора, които и не са виждали, затова го докарахме", каза животновъдът Желю Желев.

Според протестиращите пред Министерството на земеделието разделение в сектора няма.

Искаме правила, работа, нормална и тези правила да устройват българските фермери, а не да са направени за космоса.

"Влоши се от политиката, която се води спрямо сектора, а политиката е един геноцид спрямо сектор земеделие и животновъдство", заяви овцевъдът Момчил Врайков.

Протестиращите бяха поканени на среща с министъра, но до конкретен резултат на нея - не се стигна.

"Беше ни предложено да седнем да разговаряме, да преговаряме за неща, за които слушаме вече повече от половин година. Категоричната позиция е, че министър Вътев трябва да си тръгне и колкото по-бързо го направи - толкова по-добре за земеделието в България".

"Отговори ни, не си мислете, че на мен ми е много хубаво да стоя тук срещу вас. Ще си дам оставката, когато ми я поискат г-н Денков и г-жа Габриел, следващите протести явно ще бъдат под техните прозорци".

По същото време, но на друго място останалата част от земеделския и животновъден сектор, които бяха на среща с премиера в неделя заявиха, че обещаното от правителството не ги удовлетворява на 100%. Показаха и предложените им ставки в сектор зърнопроизводство. Но се разграничиха от протестиращите си колеги.

Оставка в ресорното министерство, според тях, няма да промени проблемите в сектора, които са трупани с години и поискаха конкретни политики.

"Всяко сериозно отклоняване от финансовите подпомагания, които в предходните години получавахме по т.нар. ''украинска помощ'' ще доведат до изключително сериозни сътресения", коментира Цветан Цеков от Браншова камара ''Пловоде и зеленчуци''.

"10 лева за първите 3000 декара до 31 март и 10 лева до 30 септември. За площите над 3000 декара - 10 лева обща ставка, 5 лева сега и 5 лева до 30 септември", обясни Илия Проданов от Национална асоциация на зърнопроизводители.

Земеделците заявиха, че не искат пари на калпак, а мерки и политики, които да работят за тях. И дадоха пример, че европейските директиви, включително и правилата по Зеления преход, са в ущърб на българските фермери.

"Не можеш в Брюксел да мериш с един аршин за всички европейски държави, както и няма универсален лек, аз мисля, че оттук нататък. Много хубаво е за нас, че идва ротация. Българското правителство ясно и категорично трябва да гони интересите на България и региона, в който живеем", уточни Тодор Джиков от Национална асоциация на картофопроизводителите.

Вчера правителството обеща 150 милиона лева помощ за животновъди и земеделци, а за зърнопроизводителите, подкрепа ще има след проверка от данъчните и доказателства, че изминалата година са били на загуба.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха грипна епидемия в Сливен без ваканция за учениците
Обявиха грипна епидемия в Сливен без ваканция за учениците
Христо Стоичков пристига в Банско за Световната купа по ски алпийски дисциплини
Христо Стоичков пристига в Банско за Световната купа по ски алпийски дисциплини