НОВИНИ

Пожарът на сметището в Русе е овладян

bnt avatar logo
от БНТ
16:39, 05.02.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Овладян е пожарът, който избухна тази нощ на русенското регионално депо за отпадъци. Няма опасност от обгазяване на града. Близо 16 часа служители затрупваха с пръст и пясък няколкото огнища. През нощта там ще има дежурни с техника, които ще наблюдават дали пламъците няма да се възобновят.

Сигналът за пожара е подаден от охраната на сметището в Русе малко след полунощ. Засегната е била трета клетка на депото за отпадъци. На място са изпратени екипи на пожарната, но основно гасенето е извършено с верижната техника на дружеството, което го стопанисва.

През целия ден булдозери и багери покриваха с пръст засегнатите участъци. Силният североизточен вятър първоначално е затруднил гасенето, но градът не беше обгазен.

"Събрахме групата, няколко машини. Наистина вятърът от тука, североизточен вятър, и всичко отиваше към Дунарит, към Николово. И успяхме да се справим. Не беше толкова опасно. Вятърът разнася огъня", обясни Петър Петров- ръководител на депо за отпадъци.

При инцидента няма пострадали. Все още се има тлеене и дим, който обаче не отива към града.

"Няма място за паника. Говорих с директора на РИОСВ. Предстои те да направят проверка и да си излязат със съответните заключения", каза заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев.

Това не е първият случай на самозапалване на сметището. Последният беше през юли миналото лято. Една от вероятните причини за пожара е натрупването на газ метан, който се образува при гнилостните процеси на отпадъците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков пристига в Банско за Световната купа по ски алпийски дисциплини
Христо Стоичков пристига в Банско за Световната купа по ски алпийски дисциплини
Година по-късно: Румъния освободи един от трите български рибарски кораба
Година по-късно: Румъния освободи един от трите български рибарски кораба