НОВИНИ

Посланикът на Азербайджан: Виждаме България като газов хъб в региона

Засега властите в Баку не са получавали предложение за покупка на "Лукойл Бургас", коментира д-р Хюсейнов

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
16:50, 05.02.2024
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Азербайджан гледа на България като на газов хъб в региона. Това коментира в интервю за "Светът и ние" посланика на Азербайджан д-р Хюсейн Хюсейнов. Той допълни, че страната му има готовност да увеличи още газовите доставки към Европа.

"Отворихме офис на нашата държавна компания СОКАР тук миналия април. За момента този офис е регионално представителство на СОКАР за Балканския регион.

Знаете, че Азербайджан доставя 1 млрд. куб. м природен газ за България на годишна база. Това покрива една трета от годишното търсене тук. През територията на България, Азербайджан доставя газ и за Румъния. Тази година беше договорена доставката на 400 млн. куб. м газ за Сърбия. А в бъдеще планираме да доставяме газ за Унгария. Има възможност и за доставка на газ за Словакия, както и други съседни държави.

Знаете, че през април миналата година президентът Алиев и Румен Радев подписаха споразумение за т.нар. „пръстен на солидарността“. Инициативата беше подписана в София и засяга обединяването на газопреносните мрежи на България и съседните ѝ държави. Разбира се, Азербайджан е готов да допринесе за тази инициатива.

Като капацитет в момента интерконекторът между България и Гърция доставя 3 млрд куб. м, но този обем може да се увеличи и да достигне до 5 млрд. куб м. Освен за доставка на азербайджански газ може да се използва и за газ от други източници. Това трасе е много важно за енергийната система на България за диверсифициране на енергийните доставки от цял свят и най-вече от Азербайджан.

Ако преди нашата цел беше да изнасяме за Европа 10 млрд куб м, ние ги увеличихме до 12 млрд куб м миналата година. Има възможност за увеличение и в бъдеще. Виждаме България като хъб в региона и от нейна територия можем да доставяме газ до съседни страни благодарение на добре развитата вътрешна газопреносна мрежа в България", заяви д-р Хюсейн Хюсейнов.

До момента властите в Азербайджан не са получавали предложение за покупка на петролната рафинерия в Бургас.

"Въпросът не засяга интереса на Азербайджан, а по-скоро готовността на Азербайджан, т.е. дали Азербайджан е готов да разгледа предложение за закупуване на рафинерията в Бургас. Както казах, нищо не е предложено. В случай че получим сигурна покана, сме готови да разгледаме всички условия и подробности основно от правна и търговска гледна точка", заяви той.

В Азербайджан тази седмица ще се проведат предсрочни президентски избори. Те бяха изтеглени почти година и половина по-рано с решение на президента Илхам Алиев, след като през есента на миналата година Баку си върна контрола над населения предимно с арменци Нагорни Карабах.

Областта беше обявила независимост преди повече от 30 години, но не беше международно призната. Военната операция доведе до масово изселване на арменците, като почти 100 хиляди напуснаха домовете си.

Кандидатите за президент на Азербайджан са петима, но според наблюдатели автентичната опозиция в Азербайджан ги бойкотира, а победата на Илхам Алиев е предизвестена.

Цялото интервю на Николай Кръстев с посланика на Азербайджан у нас - негово превъзходителство д-р Хюсейн Хюсейнов вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда се подсили с Борис Тютюков
Арда се подсили с Борис Тютюков
Земеделците решиха: Ще протестират утре на 80 места в страната
Земеделците решиха: Ще протестират утре на 80 места в страната