НОВИНИ

Недоволни учители и недостиг на директори в бургаски училища

bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 05.02.2024
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Тази година имаше увеличение на възнагражденията на преподавателите, но остава недостатъчни. Примерът е от Бургас, където преподаватели и непедагогически персонал получиха допълнително увеличение - не по-малко от 8% върху основните им работни заплати.

Жаклина Спиридонова е преподавател от 10 години на ученици от 1-ви до 4-ти клас. Споделя, че увеличението на учителските заплати в Бургас с 8,4 % е допълнителен стимул за привличане на по-млади кадри в учебните заведения.

"Имаме нужда от млади хора, с креативно мислене, с нова енергия, но не мога да гарантирам такова нещо. Никой не би могъл. Пазарът на труда е достатъчно в тежко състояние, за да не засегне и нашата сфера", каза Жаклина Спиридонова - учител.

"На територията на Община Бургас винаги се стремим колективният трудов договор в системата на предучилищното и училищното образование, който сключваме да бъде с по-добри условия, отколкото се ползват педагогическите специалисти на национално ниво", обясни Михаил Ненов, заместник-кмет по образование, социални дейности и младежки политики в Община Бургас.

Учителите изтъкват, че влизането вкъщи не означава край на работния ден. Същото важи и за непедагогическия персонал, който се налага да работи извънредно. Затова от Синдиката на българските учители настояват за допълнителни средства.

"Недоволството от увеличението на синдикатите е голямо. Правителството не изпълни ангажимента, който имаше към учителите за 125% над средната работна заплата за страната. В момента с това увеличение от 8,4%, което е гарантирано, средната брутна учителска заплата е 118% от средната брутна работна заплата за страната. Т.е. имаме отстъпление от това, което беше постигнато преди 3 години", уточни Константин Янков, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ-Бургас.

Най-голям недостиг на непедагогически персонал има в детските градини. А добрата квалификация на така наречените "лелки" е от решаващо значение.

"Много е интензивна работата особено в групите. Говорим за длъжността помощник-възпитатели и поради тази причина на национално ниво уговорките за тяхното увеличение е доста по-голямо. Но само за тези помощник-възпитатели, които имат свидетелство за професионална квалификация. Т.е. те получават 1,32% спрямо минималната работна заплата, което е едно чувствително увеличение спрямо досегашните заплати, които са получавали", сподели още Константин Янков.

"Всеки един от хората, работещи с нашите деца е еднакво важен и заради това е нечестно да се поставя такова изкуствено разделение между отделните специалисти в рамките на едно учебно заведение", коментира Михаил Ненов.

Ако обаче увеличението е обвързано със степента на квалификация, персоналът ще има стимул да я повишава. На този фон в Бургас предстои конкурс за избор на 6-ма директори за едни от най-елитните гимназии. Няма обаче достатъчно кандидати заради тежката административна работа.

"При последния конкурс, който беше започнал да се провежда, но беше спрян от ВАС, коефициента за община Бургас беше 0,7. Това означаваше, че за някои училища нямаше кандидати, а за други кандидата е само един. И това е един огромен проблем, тъй като липсата на конкуренция автоматично понижава качеството на избора на ръководители на тези учебни заведения", каза Михаил Ненов.

"В момента има едно голямо недоверие сред учителската гилдия относно това дали най-кадърните и най-способните действително печелят конкурсите за директори. Самият конкурс се провежда доста на тъмно, независимо от уверенията на новия министър, че ще има видеонаблюдение и записи. Това е просто ала-бала!", обясни Константин Янков.

От учителския синдикат настояват за прозрачни и обективни конкурси за директори и настояват в комисиите да има синдикални представители и работодатели.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марио Матиканов остана 49-и в спринта на световното първенство по ски бягане за младежи в Словения
Марио Матиканов остана 49-и в спринта на световното първенство по ски бягане за младежи в Словения
Случаите на руски шпионаж у нас
Случаите на руски шпионаж у нас