НОВИНИ

Италия налага пълна карантина за празниците

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:13, 19.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Италия е поредната държава в Европа, която ще посрещне празниците под карантина. Швеция сменя подхода си към пандемията и въвежда по-строги мерки.

Италия налага пълна карантина за коледно-новогодишните празници. Цялата страна ще бъде обявена за "червена зона" - всички търговски обекти, с изключение на тези, които продават хранителните продукти, остават затворени. Заведенията също няма да работят. Италианците ще могат да пътуват само за работи или ако им се налага медицинска грижа.

"Не е лесно решение, болезнено е да затегнем още повече мерките заради наближаващите празници. Но се налага - за да се опазим, и да се надяваме на възстановяване през януари", заяви министър-председателят Джузепе Конте.

Това е третата карантина в страната от началото на годината. Смъртността в Италия вследствие на коронавирус, е най-висока в Европа.

11 дни след втората пълна карантина в Австрия, страната се подготвя за третата.

"Решихме да прекараме Коледа по план, но да затегнем мерките от 26 декември, за да можем да намалим случаите колкото е възможно. Целта е за период от 7 дни случаите да са под 100. След това залагаме на масово тестване, докато ваксинирането набере скорост", каза канцлерът Себастиан Курц.

Строгите правила ще действат от 26 декември до 18 януари. Ако пандемичната крива върви надолу, тогава ще отворят всички търговски обекти, учебните заведения, театрите и музеите.

Между 15 и 17 януари е планирано мащабно масово тестване. Хората, които се включат в него, ще бъдат освободени от карантина, възможно е онези, които не са участвали, да останат по домовете си до 24 януари.

До януари са в сила частичните карантини в Германия и Нидерландия.

Швеция препоръча носенето на маски в обществения транспорт, намали броя на хората, които могат да се събират на едно място от 8 на 4 и забрани сервирането на алкохол след 20.00 ч. Мерките в страната бяха сред най-леките, но през последните дни се наблюдава рязък скок на новозаразени.

Поредният заразен с COVID-19 лидер е словашкият премиер Игор Матович.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха зимния сезон в Пампорово
Откриха зимния сезон в Пампорово
САЩ одобри използването на ваксината "Модерна"
САЩ одобри използването на ваксината "Модерна"