НОВИНИ

САЩ одобри използването на ваксината "Модерна"

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:59, 19.12.2020
Чете се за: 00:36 мин.
По света
Слушай новината

Американската агенция по храните и лекарствата одобри използването на ваксината на "Модерна". Това е вторият препарат, след този на "Пфайзер-БайонТех", който ще се използва в САЩ.

Решението за препарата е взето с 20 на нула гласа от членовете на Агенцията. Те са категорични, че ползите от него значително надвишават потенциалните вреди. Според регулатора, ваксината е "сигурна и има ефикасност 94%".

Вашингтон планира да закупи 200 милиона дози от препарата, като първите шест милиона вече са готови за транспортиране. Ваксината на "Модерна" се съхранява при температура минус 20 градуса, докато тази на "Пфайзер-БайонТех" е при минус 75. САЩ е страната с най-много заразени и най-много починали от COVID-19. Другата седмица с ваксината на "Пфайзер" ще бъде имунизиран избраният за президент на страната Джо Байдън и съпругата му - Джил.

"Прозрачният процес, по който беше оценена ваксината на "Модерна", трябва да убеди хората, че препаратът отговаря на високите ни стандарти за качество, безопасност и ефективност. Даването на разрешение за използване е базирано само и единствено на научни и емпирични данни", заяви Стивън Хан, член на Агенцията по храните и лекарствата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия налага пълна карантина за празниците
Италия налага пълна карантина за празниците
От днес: 10-дневна карантина за пристигащите българи в Австрия
От днес: 10-дневна карантина за пристигащите българи в Австрия