Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Италия поставя временно под държавно управление рафинерията на руския гигант "Лукойл"

от БНТ , Източник: БТА
10:04, 02.12.2022
Чете се за: 02:52 мин.
По света
италия поставя временно държавно управление рафинерията руския гигант лукойл
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Новото италианско правителство, начело с министър-председателката Джорджа Мелони, постави вчера рафинерията на руския петролен гигант "Лукойл" в Приоло, Сицилия, под "временно управление" на държавата, за да избегне нейното затваряне и да гарантира непрекъснатостта на националните енергийни доставки, съобщи за Франс прес правителствен източник.

Имаше опасност контролираната от "Лукойл" рафинерия ИСАБ - една от най-големите в Европа, да спре производството си поради предстоящото влизане в сила на 5 декември на ембаргото на Европейския съюз върху вноса на руски суров петрол по море.

"Временното администриране" е предвидено за максимален срок от 12 месеца, уточни източникът. Правителството прие постановление в тази посока.

"Спешната намеса има за цел да предпази едновременно стратегически национален енергиен обект и равнищата на заетостта, които са така важни за Сицилия и за цялата страна", отбеляза Мелони в кратко изявление, без да уточнява съдържанието на постановлението.

С поставянето на рафинерията под държавен надзор Рим следва примера на Берлин, който през септември пое контрола върху дейностите в Германия на руската петролна група "Роснефт", която управлява там множество рафинерии.

Оцеляването на рафинерията ИСАБ е заложено на карта, тъй като тя е принудена да се снабдява с петрол изцяло от Русия, при положение, че преди войната в Украйна делът на руския петрол беше 10-15%. Опасявайки се от санкции, европейските банки престанаха да финансират рафинерията и да и предоставят гаранциите, необходими за вноса на петрол от други страни.

ИСАБ има капацитет за рафиниране на 10 милиона тона суров петрол годишно с възможност той може да бъде увеличен до 14 милиона тона. Тя осигурява около 20% от националните нужди.

Това е временно решение, за да се избегне "блокирането на машини и дейности и последващи бедствия за заетостта", коментира преди Министерския съвет Ренато Скифани, управител на област Сицилия.

"Решението дружеството да мине под държавен надзор ще даде възможност да се търсят евентуални купувачи, без непременно да се изключва вариантът за национализация", отбеляза той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Сутрин със световното първенство по футбол - 02.12.2022 г.
Сутрин със световното първенство по футбол - 02.12.2022 г.
Дете и жена загинаха при тежка катастрофа край Димитровград
Дете и жена загинаха при тежка катастрофа край Димитровград