НОВИНИ

ИТН обвини "Продължаваме промяната", че се опитват да купят техни депутати

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:05, 10.06.2022
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Разривът между бившите вече коалиционни партньори "Продължаваме промяната" и ИТН се задълбочава. От партията на Слави Трифонов обвиниха премиера Кирил Петков, че се опитва да привлече част от техните депутати. Той отговори, че ще продължи да води разговори с всеки депутат, който има отговорност към страната и че има депутати, които ще изберат България пред своя партиен лидер.

Първа за разговорите между Кирил Петков и депутатите на ИТН сигнализира в сутрешния блок на БНТ заместник-председателят на парламента Ива Митева.

"Снощи късно Кирил Петков се е обадил на нашия депутат Кирил Симеонов, за да го убеждава да преосмисли поведението си. Аз не приемам такъв морал. Това не е морал за мен", каза Ива Митева.

За срещата разказа и Кирил Симеонов, който обясни, че снощи след бюджетната комисия е бил потърсен от премиера и е отишъл самият той в офис на фирма на Петков.

"Вчера получих обаждане от г-н Кирил Петков с молба да се видим. След което имахме кратка среща, на която той не ми е предлагал абсолютно нищо, напълно съм откровен, нито постове, нито пари или всякакви такива работи. Просто си поговорихме и ми каза, че ако мога да си преосмисля позицията, да не хвърляме страната в хаос", заяви Кирил Симеонов от ИТН.

"Кирил Петков е Татяна Дончева в панталон. Тя предлагаше 500К, той предлага светло бъдеще, и в двата варианта за мен е корупция. Да, Кирил Петков е говорил с наши депутати, не само с един", заяви Тошко Йорданов.

Симеонов увери, че няма да промени мнението си и да се отцепи от ИТН. Вчера депутатите от бюджетната комисия към парламента не успяха да приемат актуализацията на държавния бюджет, защото не им достигнаха гласове. Срещу бюджета гласуваха от ГЕРБ-СДС и ДПС, ИТН бяха въздържали се.

Евентуалната среща между премиера и депутата от ИТН коментира и лидерът на парламентарната група на "Продължаваме промяната".

"Не мога да коментирам дали е лъжа, дали е имало среща. Не се казвам Кирил, така че не съм бил нито от едната, нито от другата страна на тази среща. Предполагам, че може да е имало среща, не мога да потвърдя, наистина", заяви Андрей Гюров.

Коментар на случая направиха и от опозицията.

"Смятахме, че омразата към ГЕРБ е това, което споява тази коалиция, но всъщност се оказа, че те се мразят помежду си и то изключително много. Така че за нас остава учудването за това как една коалиция, която твърдеше, че има нулева толерантност към корупцията, няколко месеца по-късно се разпада с взаимни обвинения в корупция", заяви Деница Сачева от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Минавайки през парламента днес оставката си на министър на спорта подаде и Радостин Василев.

"Това, което е поискано от лидера, това се случва", заяви Радостин Василев, министър на спорта в оставка.

Първи оставката си подаде строителния министър Гроздан Караджов, който се надява тя да бъде разгледана по-бързо.

"Надявам се час по-скоро, нямам информация обаче. Конституцията повелява да работя докато друг човек не бъде избран на моето място", заяви Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие в оставка.

Оставка предстои да подадат и останалите двама министри на ИТН - на външните работи Теодора Генчовска и на енергетиката Александър Николов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой саботира законопроекта за КПКОНПИ? "Продължаваме промяната" и ИТН с взаимни обвинения
Кой саботира законопроекта за КПКОНПИ? "Продължаваме промяната" и ИТН с взаимни обвинения
Ивайло Бонев триумфира в изпитанието Златен тур от Европейска лига по конен спорт
Ивайло Бонев триумфира в изпитанието Златен тур от Европейска лига по конен спорт