НОВИНИ

Meдици в Шумен протестират заради забавени добавки за работа на първа линия

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 10.06.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Лекари, медицински сестри, санитари и здравни инспектори протестираха срещу ниските заплати в здравеопазването, но и заради неизплатените за месец април ковид добавки. Те поставиха кратки срокове на управляващите за изпълнение на техните искания.

Шуменските здравни специалисти са на ръба на търпението си, защото заплатите са ниски, а натоварването е голямо.

Говорят за април, това са едни 1000 лв., които ще ги изплатят, чухме, но дотам, а после оставаме с 900 лв. основна заплата. Аз мисля, че е срамно, каза Магдалена Станева, медицинска сестра с 25 години стаж.

Мислят, че ние никога няма да се махнем…. Пациентите идват и търсят помощ. Не са виновни, че някой на нас не ни заплаща труда. Затова, че свършват консумативите, че няма с какво да работим. По време на ковид по едно време нямахме престилки. Нямаме понякога ръкавици, каза Олга Аргирова.

Медицинските сестри се включиха в протеста на колегите си, провокиран от ниското заплащане за труд, който спасява живот.

Ние сме тук да подкрепим цялото здравеопазване, защото, за да дадат тези високи заплати, тези пари, които са от увеличението на клинични пътеки, 25%... няма как да стигнат само за увеличение на заплатите, каза д-р Геновева Белчева.

Сред протестиращите бяха и инспектори от Регионалната здравна инспекция.

Ние сме от другата страна на бариерата, занимаваме не с лечение на хората, а с превенция. Нашите заплати не са индексирани по наредбата за държавния служител, каза Красимира Аврамова, РЗИ-Шумен.

Медиците поставиха условия - исканията им да бъдат изпълнени до края на юли, в противен случай ще напуснат работа.

Работещите в здравеопазването настояваме от Бюджет 2022 г. осигуряване на необходимите средства за достигане на договорените в КТД за отрасъл здравеопазване начални, основни заплати, да не и помислят брутни. В Бюджет 2023 г. да се предвиди увеличение на заплатите два пъти по 50%, каза Соня Върбанова.

Протестиращите приеха и декларация, която ще изпратят до правителството, Народното събрание и президента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Булгаргаз" обяви прогнозната цена на природния газ за август
"Булгаргаз" обяви прогнозната цена на природния газ за август
ЦСКА отрече слуховете за продажба на Кайседо в Бешикташ
ЦСКА отрече слуховете за продажба на Кайседо в Бешикташ