НОВИНИ

ИТН след консултациите при президента: Ще подкрепим кабинет от професионалисти без Петков и Василев

итн консултациите президента подкрепим кабинет професионалисти без петков василев
bnt avatar logo
от БНТ
09:47, 28.06.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Разговорите преминаха в конструктивен диалог, защото както знаете президентът Румен Радев винаги е подхождал обединително в такива ситуации. Въпреки натоварения парламентарен ден за нас от значение винаги е било уважението към президентската институция и затова бяхме тук днес, за да се опитаме да говорим конструктивно, каза Станислав Балабанов от ИТН след консултациите с президента преди връчване на мандат за нов кабинет.

За разлика от колеги, които винаги са искали да управляват еднолично, ние ще спазваме законовите процедури, каза той.

Дали ще дойде при тях третият мандат Балабанов заяви, че това е решение на президента.

До третия мандат има доста време, уточни Ива Митева и допълни: "При положение, че две от политическите сили не се явиха, е решение на президента дали ще изчака или ще започне да връчва мандатите".

Тошко Йорданов се обоснова защо поиска от Радев разсекретяването на стенограмата от КСНС от януари за Северна Македония.

ИТН поискаха от президента да разсекрети разговорите от КСНС от януари за Северна Македония

"Знам какво говори министър-председателят. Президентът каза, че тази идея, която е лансирал преди това за българите в Конституцията на РСМ, а след това и всичко останало, беше подкрепена единствено от ИТН. Останалите бяха против. В момента те се кълнат колко хубаво предложение имало от Франция, а те бяха против това. Трябваше да излезем с общо становище след съвета – излязохме. Можеше чисто теоретично в него да се говори повече за правата на българите, репресиите срещу българите и езика на омразата и то да бъде заложено вътре. Чисто теоретично един човек беше много против и дори чисто теоретично се скара с президента, ей така очи в очи“, допълни Йорданов.

На въпрос кой е бил този човек, Йорданов каза: "Забравих, но е човек, който е склонен да се самообявява себе си за светец, разбирач по всичко".

Йорданов каза, че е малко вероятно да подкрепят кабинет, ако премиер е Асен Василев.

"Ще подкрепим кабинет при ясни правила, без Кирил Петков да присъства в него. По възможност би било добре Асен Василев да не е там. Те са си политически лидери. Да си ръководят партията, както прави Слави Трифонов. Да дават политически съвети, да взимат политически решения, но да бъде кабинет от професионалисти, с ясна програма за определен период от време - една година", каза Тошко Йорданов.

Не отговори дали ще подкрепят БСП, ако третият мандат стигне до тях.

Ива Митева допълни, че правителството трябва да е експертно и да се намерят компетентни хора и хора с опит. Призова за диалог. "В момента смирена мъдрост ни е нужна на всички", заключи тя.

Днес президентът ще разговаря още с представители на „Демократична България“ и „Възраждане“. Вчера на поканата на Радев се отзоваха от ГЕРБ и ДПС. "Продължаваме промяната" и БСП отложиха консултациите докато не бъде приет бюджетът на държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венецуела иска да се завърне на енергийния пазар
Венецуела иска да се завърне на енергийния пазар
Анди Мъри обърна австралиец, Алкарас оцеля срещу Щруф
Анди Мъри обърна австралиец, Алкарас оцеля срещу Щруф