НОВИНИ

ИТН поискаха от президента да разсекрети разговорите от КСНС от януари за Северна Македония

живо итн поискаха президента разсекретят разговорите кснс януари
bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 28.06.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Днес продължават консултациите при президента Румен Радев за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. Първата среща е с представители на "Има такъв народ".

Президентът Румен Радев заяви, че решаването на кризи изисква ясни решения от политиците, за да се отговори на растящите тревоги на хората заради цените и войната в Украйна. Очаква и амбициозна и последователна външна политика, за да не допуснем България да остане в периферията на ЕС. Толерантността в българската политика е много кратка, заяви Радев и отбеляза последователната политика на ИТН по отношение Северна Македония. Необходими са време и усилия за съставяне на правителство, но и неотложни действия за приемането на бюджета и важни закони, от които зависи Планът за възстановяване и устойчивост, каза Радев.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира, че е удовлетворяващо за тях, че президентът постъпва отговорно - нещо, което не се осъзнава от част от политическите партии. Вашата роля е изключително важна, прекрасно е, че вие ясно го съзнавате и не се криете. Благодари, че е оценена последователността им.

Помоли да бъде разсекретен консултативният съвет при президента от януари, за да се види кои политици лъжат по темата Северна Македония.

Вие решавате, на този съвет не се казаха неща, които могат да застрашат националната сигурност, но се казаха много лъжи, заяви Тошко Йорданов.

По думите му те осъзнават ситуацията и ще направят всичко по силите си, без да прекрачват морални граници.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

"Аз държа всеки да може да изкаже свободно своето мнение, досега съм разсекретил стенограма за КТБ, едва след като е получил съгласие от всички участници, но важно е, това са тежки решения, не искам да компрометирам свободата на изразяване при следващите консултативни съвети. Големият грях на българската политическа класа последните 30 години е, че забравиха македонските българи, това не се споменава в Договора за добросъседство от 2017 г., нито в рамковата позиция, нито ветото, наложено от ГЕРБ 2020 г., което бе наложено от съображения спора за езика", коментира Румен Радев.

Основно искане е равноправие за българските граждани, които трябва да бъдат вписани редом с другите държавотворни народи чрез промяна в конституцията на страната, допълни държавният глава.

Предстоят разговори с "Демократична България" и "Възраждане".

Вчера на поканата на президента се отзоваха от ГЕРБ и ДПС. "Продължаваме промяната" и БСП отложиха консултациите докато не бъде приет бюджетът на държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Симов: Това, че не бяхме на консултациите при президента, не е бавене на топката
Александър Симов: Това, че не бяхме на консултациите при президента, не е бавене на топката
Пожар горя в жилищен блок в столичния квартал "Иван Вазов"
Пожар горя в жилищен блок в столичния квартал "Иван Вазов"