НОВИНИ

ИТН след срещата с Габриел: Няма постигнато съгласие, има заявени добри намерения

живо коментар срещата итн номинираната премиер мария габриел
bnt avatar logo
от БНТ
16:17, 11.05.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Срещата на ИТН с Мария Габриел завърши без постигнато съгласие, но с нагласа за последващи разговори, стана ясно от изявлението на председателя на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

От ИТН изразиха удовлетворение за заявката на Габриел за отстраняване на главния прокурор, но изтъкнаха, че с това не се изчерпва съдебната реформа.

"Рано е да преценим накъде вървят нещата. Още няма съгласие за нищо. Целта на ИТН не е да влезе в правителство. Дали ще участваме или не, това е бъдещ разговор. Ако видим смисъл, ще участваме. Ако не намираме такъв, какъв е смисълът да участваме? Това имагинерно правителство няма идеи, а само добри намерения. Намеренията, за да са ефективни, трябва конкретика срокове и детайли. Ние и с ПП разписахме такива намерения, но без детайли. Втори път такава грешка няма да допуснем"

От ГЕРБ не предоставиха конкретика и срокове, но има разбиране, че трябва да има такива, допълни Йорданов.

"Радваме се, че разбиранията им са като на дясна политическа сила, защото и ние мислим така. А ситуацията е такава, че изисква мерки и трябва да спре това неконтролируемо плащане, за да започнем да се възстановяваме", каза той.

Мария Габриел: Първото, което ще внесем, е искане за освобождаване на Иван Гешев

По-рано тази сутрин номинираната за премиер Мария Габриел представи приоритетите си. По думите ѝ ключовата дума на днешните срещи ще бъде диалог между парламентарните групи.

"Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе пред Висшия съдебен съвет искане за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт", каза тя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Иванов се разделя със Славия след края на сезона
Иван Иванов се разделя със Славия след края на сезона
Еврокошмар на Левски е в напреднали преговори с Юлиян Ненов от Локо София
Еврокошмар на Левски е в напреднали преговори с Юлиян Ненов от Локо София