НОВИНИ

Мария Габриел: Първото, което ще внесем, е искане за освобождаване на Иван Гешев

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 11.05.2023
11250
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Мария Габриел се срещна с ПГ на ГЕРБ-СДС, пред които представи 10 основни приоритета, сред които стабилно правителство, стабилни публични финанси, борба с инфлацията, с високите цени, дълбока правосъдна реформа, Шенген, трайна евроатлантическа ориентация, сближаване на регионите и тяхната специализация, здравеопазване за хората. Най-важното, което спомена е, че ще заложи на т.нар. от нея три А-та, което означава амбиция, авторитет, ангажимент. Обясни, че в предстоящите разговори ключовата дума е диалог.

Заяви, че първото нещо, което ще направи правителството ѝ е да внесе искане за освобождаване на Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт.

"Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе пред Висшия съдебен съвет искане за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт", заяви номинираната за премиер Мария Габриел.

По думите ѝ ключовата дума на днешните срещи ще бъде диалог между парламентарните групи.

"Посланието ми е да работим заедно с българска стратегия на трите ААА - амбиция, авторитет, ангажимент", допълни Мария Габриел.

Тя сподели основните приоритети в бъдещия, оглавяван от нея кабинет.

"На първо място план за изход от политическата криза и работещо правителство, нормализация на работата на институциите. Второ стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджета. Трето правосъдна реформа, приемане на основните закони - механизъм за разследване на главния прокурор, реформи в КПКОНПИ и нейното разделяне на Комисия с разследващи функции и Комисия по отнемане на незаконно придобито имущество. Нещата дори не трябва да спират дотук, а да се стигне и до конституционна реформа", подчерта Габриел.

Габриел посочи, че приоритет ще бъде и справяне с инфлацията и ръста на цените, както и приемане на България в еврозоната.

"Шесто - преодоляване на двегодишното закъснение по оперативните програми -програма за развитие на селските райони и ПВУ. Седми приоритет е подобряване на сигурността на българските граждани, преодоляване на битовата престъпност, войната по пътищата, миграционния натиск, членството в Шенген, модернизация на армията, активно участие на България в общата европейска политика за сигурност и отбрана, спазване на ангажиментите на страната, свързани с членството ни в НАТО", добави Мария Габриел.

Осмият приоритет е ускоряването на България, свързано с модернизацията на страната в сферата на образованието, науката, иновациите, културата, в стратегически сектори, свързани със зеления и цифровия преход, включително дигитализация на публичния сектор. Мария Габриел е категорична, че е ключово да се инвестира в младите хора.

"Девети приоритет е преодоляване на регионалните различия чрез целенасочено действие за стимулиране на умения според нуждите на пазара на труда", уточни кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.

Габриел посочи, че приоритет е и опазване и подобряване на здравето с ефективна здравна политика, ефективно участие на България в европейската мисия за борба с рака и плана за действие за борба с рака, справяне с предизвикателствата с превенцията, достъпа на лечение, както и новите технология и прецизната медицина.

"За мен е чест да застанем и да кажем - искаме работещо правителство. България, която е обединена и ясно отстоява своето място в ЕС и НАТО", каза още Мария Габриел.

Вижте още в прякото включване на Николай Минков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Време е за полуфинали в Лига Европа и Лигата на конференциите
Време е за полуфинали в Лига Европа и Лигата на конференциите
Лудогорец гледа уверено към финала за Купата, но има ли сили Черно море да стигне до обрат?
Лудогорец гледа уверено към финала за Купата, но има ли сили Черно море да стигне до обрат?