НОВИНИ

Ива Митева: НСО да охранява само "тримата големи" и членовете на КС

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
14:30, 19.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
изслушват шефа нсо комисията контрол службите сигурност
Слушай новината

"Има такъв народ" подготвя нов законопроект за промяна на закона за НСО, съобщи Ива Митева. Предлага се право на охрана да имат само "тримата големи" (президентът, премиерът и председателят на НС), както и членовете на Конституционния съд. Според предложенията ще се редуцира броят на хората, които могат да ползват охрана от НСО, включително и специализиран транспорт.

Днес Комисията за контрол над службите за сигурност към НС изслушва началникът на НСО Емил Тонев, който ще трябва да обясни пред депутатите кои са лицата в момента, които са под лична охрана, какви са сигналите по отношение на тези лица, каква е тяхната застрашеност, обосновано ли е то и как е взето, колко струва на държавата тази охрана.

"Смятам, че специализиран транспорт трябва да ползват членове на Конституционния съд и "тримата големи", като главният прокурор трябва да бъде изваден от тази охрана, която е в момента. Той ползва възможност за охрана по три закона - Законът за МВР, Законът за защита на лица и Законът за НСО. В момента той се охранява по Законът за защита на лицата", обясни Митева.

"Предлагаме отмяна на тази възможност, отмяна на възможността за МВР и оставаме само на ползването на специализиран транспорт по Закона за службата за охрана", каза Митева.

Ива Митева заяви, че трябва да бъде редуциран кръгът лица, които са под охрана на НСО, но и на тези, които ползват специализиран транспорт.

Според нея без такъв транспорт трябва да останат заместник-председателите на парламента, членовете на МС, администрацията на президента, както и кметът на София. Ако има заплаха за сигурността на някого, комисията да може да вземе решение за поставянето на охрана, заяви тя.

Вижте как започна заседанието:

Председател на комисията е Светлин Стоянов от „Има такъв народ“.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задимен участък от горящи треви затрудни движението по АМ "Марица"
Задимен участък от горящи треви затрудни движението по АМ "Марица"
Съд отмени комендантския час в Барселона заради COVID-19
Съд отмени комендантския час в Барселона заради COVID-19