НОВИНИ

Ива Митева: Няма да има гласуване на проектокабинета на ИТН

ива митева служебното правителство време ревизия свършеното
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:45, 10.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Въобще няма да има обсъждане и гласуване на проектокабинета на "Има такъв народ" в пленарната зала, потвърди пред БГНЕС председателят на парламента и депутат от партията Ива Митева.

"Пламен Николов подаде заявление, че си оттегля съгласието да бъде издигнат за кандидат-премиер и да участва в процедурата по избора. Написал е такова заявление до мен като председател на парламента в 16.00 ч. днес, включително и до президента, тъй като има указ", обясни Митева възникналия конституционен казус и допълни: "За да може да продължи процедурата, да се върти рулетката и президентът да възложи на следващите проучвателен мандат, трябва процедурата в парламента да е завършена. Тъй като вече нямаме кандидат за премиер, няма какво да гласуваме в парламента".

Според нея оттеглянето на Пламен Николов като кандидат за премиер "отваря пътя" на следващата политическа сила, която ще получи проучвателен мандат, а до гласуване в пленарната зала въобще няма да се стигне.

"Като нямаме премиер и той се е оттеглил, не може да бъде заменен, на практика отпада необходимостта това да бъде обсъждано в парламента, няма кого да гласуваме", коментира още председателят на 46-ото Народно събрание.

Трифонов: Ние утре изобщо няма да предлагаме за гласуване проектокабинет. Отиваме на нови избори

Решението на Николов идва след изявлението на лидера на партията Слави Трифонов, провокирано от отказа на останалите протестни партии да подкрепят проектокабинета на ИТН.

"Когато вие не искате да сте кандидат-премиер, никой не може да ви избере насила", каза още Ива Митева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вертолет "Кугар" помага за гасенето на пожар в района на Мусаленската пътека в Рила
Вертолет "Кугар" помага за гасенето на пожар в района на Мусаленската пътека в Рила
Прибират заразените ученици от лагера в Австрия с правителствен самолет
Прибират заразените ученици от лагера в Австрия с правителствен самолет