НОВИНИ

Ивайло Мирчев: "Демократична България" няма да подкрепи мандат на ГЕРБ-СДС

bnt avatar logo
от БНТ
09:55, 23.10.2022
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Не може да има обща коалиция между "Демократична България" и ГЕРБ, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от ДБ Ивайло Мирчев. От политическата формация виждат решение във втория мандат, който ще бъде връчен на "Продължаваме Промяната".

"Ситуацията на ГЕРБ е като малките деца - едно малко дете е направило много бели и казва на родителите си: "Аз ще се променя", но не се променя. Когато ГЕРБ не се променя, а доказателства за това има много, няма как да става дума за взаимодействие и въобще за обща коалиция. Не можем да отречем - за ГЕРБ са гласували над 600 000 души и това е факт. ГЕРБ е победителят на тези избори. Да, има контролиран вот, купен, корпоративен, но той не е повече от 10 - 15%. ГЕРБ победиха на тези избори. Друг е въпросът след като победиха - какво ще правят. Защото ГЕРБ няма партньор. И ГЕРБ знае, че няма партньор много отдавна. Дори контактната група, която така симпатично беше излъчена, няма с кой да се срещне и затова се среща със самия ГЕРБ", коментира Мирчев.

Мирчев коментира още, че при втория мандат очакват от "Продължаваме Промяната" много ясно да заяви приоритетите си.

"Демократична България" е готова на много разумно поведение и подкрепа към тях, но те са на ход да кажат как си представят втория мандат", допълни той.

По думите му не само поведението на БСП, но и поведението на всички парламентарни сили е такова, че трудно си представя съставянето на правителство. Въпреки това, според него, е по-добре страната да има едно "не толкова добро" правителство, отколкото нови избори.

"Намираме се в безпрецедентни времена. По-добро е да има едно лошо управление, едно не толкова добро правителство, отколкото да няма парламент. Има пакет от закони, които трябва да бъдат приети - бюджета, за Плана за възстановяване и устойчивост, за еврозоната. Добро, лошо правителство... трябва тези закони да бъдат приети. Не може да ходим на избори през три месеца", изтъкна Мирчев.

От "Мисията невъзможна" до "позитивен реализъм" - контактната група се срещна с ГЕРБ и "Български възход"

Той потвърди и че "Демократична България" няма да участва в преговорите с контактната група.

Ивайло Мирчев добави още, че се очертава рекорден дефицит в бюджета и "Демократична България" ще се противопостави на това, защото има опасност да влезем в дългова спирала.

Той коментира критиките на президента Румен Радев към предложението за изпращане на военна помощ за Украйна, което се очаква да бъде прието, тъй като среща подкрепата на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

"Всеки български държавник и всеки гражданин трябва да разбере, че путинофилщината и русофилщина ни свършва там, където започват интересите на България. Президентът Радев също трябва да е наясно с това, когато нарича някого войнолюбец. Защото единствената страна в ЕС, с изключение на Унгария, която не е помагала на Украйна, е България. Дори Северна Македония помогна на Украйна в първите дни на войната. Путин ясно заяви, че води война със Запада и установения международен ред и ако искаме да защитим страната си, трябва да помогнем на Украйна срещу Русия", каза Мирчев.

Обясни и че по този начин Българската армия ще изпрати старото си съветско въоръжение в Украйна, срещу което ще получим ново и модерно.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева: Моята работа е абсолютно прозрачна
Весела Лечева: Моята работа е абсолютно прозрачна
Интер с инфарктна победа като гост на Фиорентина
Интер с инфарктна победа като гост на Фиорентина