НОВИНИ

От "Мисията невъзможна" до "позитивен реализъм" - контактната група се срещна с ГЕРБ и "Български възход"

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:05, 22.10.2022
Чете се за: 06:52 мин.
У нас
Слушай новината

Постигнатият компромис с председателското място в парламента не дава знак за компромис при преговорите за правителство. Контактната група "Плевнелиев - Паси" започна преговори днес. Сутринта - от позицията "Мисията невъзможна", следобед до позицията "позитивен реализъм". Преди седмица - от желанието да се формира мнозинство за управление, днес - до целта да се намери съгласие.

Днес първите разговори бяха с ГЕРБ-СДС, по чиято инициатива се създаде този формат. Те се надяват и другите партии да преосмислят позициите си и да се включат в преговорите. Втората среща беше с "Български възход", които са готови на диалог с всички парламентарни групи, за да се създаде антикризисно правителство.

Освен ГЕРБ и "Български възход", само още една партия ще се срещне с Плевнелиев и Паси - ДПС, в понеделник. Днес още една парламентарна формация -"Демократична България" официално отклони поканата и така повечето партии всъщност отказаха този формат.

Официално: И "Демократична България" отказа участие в срещите с контактната група

След като вчера, след три дни мъки най-накрая Народното събрание успя да си избере председател с гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС и "Български възход", се появиха твърдения, че това е новата коалиция. Очевидно обаче днес това твърдение се оказва неточно, защото точно една от партиите, която вчера подкрепи Вежди Рашидов, отказа да се яви на преговорите с президента Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Самият Росен Плевнелиев днес няколко пъти подчерта, че тези преговори се започват не за да се търси мнозинство за коалиция, а заради това да се намерят решения за национални приоритети.

Преговарящите Росен Плевнелиев и Соломон Паси влизат в тези разговори с цел да намерят пресечните точки между партиите и да им помогнат да говорят помежду си. Преди първата среща президентът на Атлантическия клуб определи тези преговори като сериозно предизвикателство.

"Да накараме политическите партии да излязат от окопите, да си говорят, да търсят заедно решение и съгласие. Това изобщо не означава, че говорим за каквото и да било създаване на коалиции, напротив, означава, че по най-прагматичния начин ние ще минем през един много дълъг лист на приоритети, които са спешни и неотложни и които гражданите очакват", каза от своя страна президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев.

"Бих определил нашата мисия като нещо по средата между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно". Никога от падането на Берлинската стена до днес геополитиката не е влияела толкова силно на вътрешнополитическия живот. Ние сме в уникална ситуация и в тази уникална ситуация трябва да се намерят уникални решения", коментира Соломон Паси.

Еволюция в политическите партии през последните дни видяха след преговорите и отправиха призив за отговорност. Те заявиха , че никога няма да си позволят правителство, съставено на базата на аритметично мнозинство и поискаха диалогът да продължи.

"Ако това зависи от ГЕРБ, ние тези усилия ще ги положим до края. Надявам се, че в следващите дни някоя от другите партии ще преосмисли своята позиция. Включително през последните 3 дни стана ясно, че все пак трябва да се търсят решенията и те трябва единствено да почиват на разума. Ситуацията наистина е изключително тежка, много кризи има", каза Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ след срещата с контактната група: Ще положим усилия докрай, надяваме се някои партии да преосмислят позициите си

И от "Български възход" също са за диалог и ще търсят сътрудничество за намиране на решения с всички политически формации в това народно събрание.

"Трябва да се работи в посока на съставяне на правителство, което ние от "Български възход" наричаме антикризисно правителство, не програмно, не някакво експертно. Считаме, че правителството трябва да бъде антикризисно и повод за това са кризите, няколкото кризи, в които ние се оказахме едновременно", заяви Виолета Комитова от "Български възход".

Снимки: БГНЕС

"Български възход" се обяви за антикризисно правителство след срещата с контактната група

Двамата преговарящи определиха като "позитивен реализъм" резултатите от днешните разговори. Смятат, че има много пресечни точки между партиите и точно заради това не разбират злобата и отказа от диалог.

"Всеки един от тях поотделно ние ги разбираме, но говорим за решения, които са добри за България. Как така поотделно можем, заедно не можем, това ли е съдбата на българския народ - 1 плюс 1 никога да не е 2", попита Росен Плевнелиев.

Според него има много пресечни точки между партиите.

"Ние сме в контакт и с тези, които официално отказаха да бъдат с нас на тези консултации и ще ги информираме за решенията, приоритетите, по които сме намерили съгласие", добави той.

Ако успеем, успява цял народ, коментира от своя страна Соломон Паси. Следващата среща на контактната група ще е с ДПС в понеделник .

От преговорния екип обявиха, че след като приключат разговорите с всички парламентарно представени групи, които се отзоват на преговорите, ще оформят заключителна декларация, която ще предложат на Народното събрание за гласуване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия нанесе нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна
Русия нанесе нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна
Томислав Дончев: Партиите станаха заложници на това да радикализират собствените си поддържници
Томислав Дончев: Партиите станаха заложници на това да радикализират собствените си поддържници