НОВИНИ

Томислав Дончев: Партиите станаха заложници на това да радикализират собствените си поддържници

bnt avatar logo
от БНТ
19:41, 22.10.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Тази сложна ситуация е в резултат на двугодишно остро политическо противопоставяне, в резултат на това, че има политически сили, чиято единствена цел е да са против другия. Това коментира в "Говори сега" депутатът от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев.

Дончев е категоричен, че ГЕРБ нямат никакви договорки с БСП относно избора за председател на парламента, а Корнелия Нинова е заела отговорна позиция.

"Имаше часове председателски съвет, на които присъстваха и представители на ПП и ако е имало някакви договорки, са ставали в тяхно присъствие".

По отношение съставянето на кабинет Дончев каза, че ситуацията е "плуване в непознати води", както и че няма нито един алгоритъм от политическата история на България в последните 30 години, който може да бъде приложен.

"Опитвам се аз и моите колеги да сме по-обрани, защото стана така, че партиите станаха заложници на това да радикализират собствените си поддръжници", каза той.

Ако е възможно формирането на някакво парламентарно мнозинство, то не трябва да е механично. Ако събереш политически сили, които нямат нищо общо като принципи, цели и идеология, няма да се получи нищо, смята Дончев. По думите му правителство на малцинството също е вариант, но за него трябва да има партии, които да се съгласят по определени приоритети.

Дончев обясни, че ГЕРБ са призовали за контактна група с президента и служебния кабинет, за да се обсъди какво се случва с бюджета за 2023 г.

"Сложният въпрос е как правим бюджет, без да има мнозинство, без да има постоянно работещ парламент, без правителство с някакви ясни политики. Самото министерство на финансите излезе с ясен анонс, че е разработило няколко варианта на бюджет. Искам да видя във всеки от тези варианти какви са показателите по отношение на издръжката на държавния апарат и най-вече по отношение на хората"., каза той.

По думите му най-безопасният вариант е удължаване на тазгодишния бюджет поне до март догодина.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От "Мисията невъзможна" до "позитивен реализъм" - контактната група се срещна с ГЕРБ и "Български възход"
От "Мисията невъзможна" до "позитивен реализъм" - контактната група се срещна с ГЕРБ и "Български възход"
Гол и автогол на Чочев донесе равенство между ЦСКА 1948 и Славия
Гол и автогол на Чочев донесе равенство между ЦСКА 1948 и Славия