НОВИНИ

Ивайло Мирчев: Предстои поредна битка в парламента - връщането на хартиените бюлетини

ивайло мирчев вероятно отиваме предсрочни избори
bnt avatar logo
от БНТ
12:53, 23.06.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Предстои поредна битка в парламента - връщането на хартиените бюлетини. ГЕРБ планира да внесе предложение на БСП. Какъв е проблемът? Проблемът е, че хартията ще ни върне с цяла демократична епоха назад. Това написа във Фейсбук депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

"Ще ни върне в епохата на лесния предизборен алъш-вериш, в епохата на фалшифицирани изборни протоколи, невалиден и контролиран вот. Точно за да се борим с тези практики, през 2020 г. създадохме "Ти броиш" - платформата за честни и прозрачни избори, в която като застъпници и валидатори се включиха над 10 000 доброволци. Явно идва време да възобновим дейността ѝ.

Един от успехите на предишните кратки парламенти бе премахването на хартиените бюлетини и свързаните с тях всевъзможни злоупотреби, на които се нагледахме през последните 30 години. Днес част от партиите искат да ги върнат и ако искаме следващите избори да не зависят от хартиеното минало, трябва да направим всичко възможно, за да им попречим.

Разбира се, с Демократична България ще се противопоставим на проекта и ще направим всичко възможно да убедим депутати от останалите партии да гласуват срещу хартиените бюлетини. В НС обаче вече се е оформила негласна "коалиция на хартията" и гласуването в зала ще бъде на косъм, а всеки глас ще има значение.

Какво можете да направите? Подкрепете ни! Включете се в "Ти броиш", когато дойде моментът. А дотогава - говорете по темата. Обяснете на познатите си защо е важно да не връщаме изборния процес в тъмните времена. Трябва ни истински обществен отпор и масиран граждански натиск върху онези, които искат да върнат България назад. Трябва да знаят, че номерът им няма да мине, защото повече няма да оставим никой да заглушава, смалява или подменя гласовете ни", допълва Ивайло Мирчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България отбеляза нов спад в световната ранглиста по футбол
България отбеляза нов спад в световната ранглиста по футбол
Русе е сред най-шумните градове в страната
Русе е сред най-шумните градове в страната