НОВИНИ

Иван Гешев атакува разпоредба от НК пред Конституционния съд

гешев промените закона кпконпи юридическа гледна точка трагедия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:43, 23.09.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Главният прокурор Иван Гешев внесе искане в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на част от разпоредба на НК, с която се инкриминира неправомерния добив на подземни богатства.

Става въпрос за чл. 240а, ал. 7 от НК в частта „и когато не е собственост на дееца“, която касае принудително безвъзмездно отнемане на движими вещи, собственост на лице, което не е участвало в престъпление и не е било страна в наказателния процес.

Съгласно разпоредбата на чл. 240а, ал. 7 от НК „превозното или преносното средство, послужило за превозването или пренасянето на предмета на престъплението, се отнема в полза на държавата и когато не е собственост на дееца, освен ако стойността му явно не съответства на тежестта на престъплението“.

Наказателната отговорност е лична, а в оспорената част на разпоредбата на чл. 240а, ал. 7 НК, макар и отнемането да не е изрично формулирано като наказание, на практика се санкционират лица за чужда вина, което е конституционно нетърпимо като противоречащо на принципа на правовата държава, посочват от прокуратурата.

Цитираната разпоредба не съответства на концепцията на Конституцията на Република България (КРБ) за правова държава (чл. 4, ал. 1) и произтичащите от нея права на неприкосновеност на частната собственост (чл. 17, ал. 1 и ал. 3 КРБ), правото на защита (чл. 56 КРБ) и правото на защита в процеса (чл. 122, ал. 1 КРБ), тъй като собственикът на подлежащата на отнемане вещ, понасяйки индивидуална тежест за чужда вина, не разполага с никакви правни средства да защити законните си интереси, допълват от държавното обвинение.

В искането до КС се посочва, че възможностите за държавна намеса в частната собственост са строго ограничени. Принудителното безвъзмездно отчуждаване на определени от закона движими вещи, принадлежащи на граждани, които нямат отношение към извършеното престъпно деяние, при това без да им е осигурена възможност да защитят интересите си, представлява груба и неоправдана намеса в неприкосновеното право на собственост.

„В колизия със защитените от чл. 56 и чл. 122 КРБ права, според атакуваната разпоредба тези лица нямат права нито в досъдебното производство, нито в съдебната фаза на процеса. Те дори може изобщо да не знаят за засягането на собствеността им“, се посочва в искането до Конституционния съд. По този начин се нарушава балансът между защитата на обществения и на личния интерес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ема Радукану продължава успешната си серия на кортовете в Сеул
Ема Радукану продължава успешната си серия на кортовете в Сеул
Илия Груев-младши: Очаквам да играем хубав и атрактивен футбол, и да бием Гибралтар
Илия Груев-младши: Очаквам да играем хубав и атрактивен футбол, и да бием Гибралтар