НОВИНИ

Иван Гешев: Обвиняемият Божков се опитва да дестабилизира държавата

bnt avatar logo
от БНТ
13:39, 19.05.2020
Чете се за: 01:54 мин.
Политика

Българската прокуратура си е свършила работата по екстрадицията на Васил Божков и чака какво ще предприеме държавата Обединени арабски емирства. Това обяви в плевенското село Ореховица главният прокурор Иван Гешев.

„Ако анкитокорупционният фонд е подал сигнал, той ще стигне в един момент до мен и аз ще го разпределя на компетентната прокуратура, която ще го разпредели на наблюдаващ прокурор и той ще прецени какви действия да извърши", добави Гешев.

Според главния прокурор Васил Божков прави това, което е направил подсъдимият вече Цветан Василев. Опитва се да дестабилизира държавата, за да стане някаква политическа конфигурация, която на него ще му свърши работа.

По думите на Гешев, Божков е добре дошъл, ако има нещо да каже да дойде и да свидетелства.

Иван Гешев, главен прокурор: Това, което се случва, както казах, е поредна серия, която съм я гледал вече няколко пъти. Това, което се случва, е това, което направи г-н Цветан Василев, подсъдимият вече Цветан Василев. Това прави и обвиняемият Божков. Той прави широк спектър от неща. Първото е да се опита да дестабилизира държавата, за да стане някаква политическа конфигурация, която на него ще му свърши работа. Това съм го казвал и за Цветан Василев – той прави същото. Опитва се по някакъв начин да пренареди политическата система, за да постигне резултат, който е добър за него. Второто, което се опитва, което Цветан Василев успя да го постигне, надявам се г-н Божков да не го постигне, е, че в държави извън ЕС, като изключим САЩ и още няколко, в процедурите по екстрадиция, да кажем така, има съществен политически елемент. Т.е колкото и добре да си е свършила работата българската съдебна власт, в лицето на прокуратурата, в крайна сметка решението се взима от политиците в съответната държава. Говорим за страни извън ЕС, извън САЩ. Така че това което прави той, което направи Цветан Василев успешно, е българската държава да не е достатъчно активна на дипломатическото поле, ще кажем по този начин. Защото екстрадицията на такъв тип хора от такива държави е резултат и от работата на българската дипломация, трябва ясно да бъде казано, това е истината. Г-н Цветан Василев успя да постигне този резултат, според мен, защото българската държава, като наблюдаващ прокурор по това дело ще кажа, според мен не бе достатъчно активна. Това е втората цел, която води г-н Божков. И третото, което ще кажа, е, че той има право да се защитава по всякакъв начин и че той е невинен до доказване на противното в българския съд. Ако г- Цветан..., извинявам се, вече почнах да ги бъркам, г-н Божков има нещо да каже, той е добре дошъл, ние сме част от ЕС. Стандартите за правата на човека са най-високи в ЕС в целия свят, смъртно наказание няма. Така че не виждам къде извън ЕС има по-високи стандарти за защита правата на човека. Може да дойде, да разкаже абсолютно всичко, да свидетелства. А иначе всичките му твърдения, всички сигнали на НПО-тата, гравитиращи около г-н Прокопиев, у медиите, гравитиращи около него, медиите, гравитиращи и НПО-тата около Цветан Василев, ще бъдат проверени, съобразно каквото прецени конкретният наблюдаващ прокурор. А това, че тези хора, тези, така да се каже, НПО-та, така, се опитват да канонизират в момента г-н Божков, това е поредният сериал. Така беше с Миню Стайков, с Баневи, с Арабаджиеви. Това е нормално, те се обединяват по клуб по интереси, защото не харесват..., а общият им враг е прокуратурата.

Автор: Ирена Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в София спря абитуриенти
Полицията в София спря абитуриенти
Започна Четиристранната среща, инициирана от Борисов, за облекчаване на мерките при пътувания
Започна Четиристранната среща, инициирана от Борисов, за облекчаване на мерките при пътувания