Иван Гешев пред БНТ за шпионската афера: Службите доказаха, че са възстановили оперативния си потенциал

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:27, 20.03.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Не бих я сравнил с никое дело, което е било до момента в България, включително и случаите - осъществяване на действия, несъвместими с дипломатическия статут. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в специално интервю за БНТ по повод разследването за шпионската афера.

Шест лица бяха привлечени като обвиняеми за участие в група за шпионство в полза на чужда държава, съобщиха вчера от прокуратурата. Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която представлява държавна тайна, и да я предоставя на трета държава, в случая става въпрос за Русия.

По думите на главния прокурор това може да се сравнява исторически с т.нар. случай "Петорката от Кеймбридж".

Българските служби доказаха, че са възстановили оперативния си потенциал, който беше съсипан след 1989 г., каза главният прокурор.

СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Става въпрос за дело, което засяга чувствителна информация, касаеща не само българската национална сигурност, но и на НАТО, ЕС, на нашите евроатлантически партньори от САЩ. По първоначални данни групата е била под контрол доста време, така че са взети всички мерки, които могат да се вземат за ограничаване на проблемите, които може да се създадат за националната сигурност.

Иван Гешев каза, че прокуратурата е максимално открита по всеки един случай, с една единствена цел - да информират максимално пълно българските граждани, в обема, който законът нарушава.

Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки, каза главният прокурор.

Цялото интервю вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Възстановено е движението на метрото до станция "Хаджи Димитър"
Възстановено е движението на метрото до станция "Хаджи Димитър"
4162 са новите случаи на коронавирус
4162 са новите случаи на коронавирус