НОВИНИ

Пак скандал в "Красно село": Вегански топъл обяд вместо месо за нуждаещите се

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:18, 19.03.2021
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

Вегански "топъл обяд" вместо храна с месо за хората в нужда от столичния район "Красно село". Недоволни потребители настояват за разнообразяване на менюто. От районната администрация обаче не виждат нищо нередно в това хората да се хранят с постна храна. Предоставянето на услугата е временно спряно.

Кметът на"Красно село" Росина Станиславова е обект на проверка от страна на прокуратурата и антикорупционната комисия, защото се е назначила за ръководител на проекта "Патронажна грижа", от който е част и топлият обяд. Така е получавала допълнително възнаграждение.

Етични, религиозни, икономически и екологични са съображенията, заради които нуждаещите се хора в столичния район "Красно село" са получавали безмесна храна по европейската програма "Топъл обяд", обясниха от администрацията. Не смятат, че са нарушили проекта, защото нямало конкретно изискване към менюто.

Защото сме оценили, че потребностите на тези хора, голяма част от тях са възрастни, са с хронични заболявания и имат нужда от балансирана, здравословна и питателна храна, каквато ние през цялото време сме предоставяли, обясни Росина Станиславова, кмет на район "Красно село".

Топлият обяд по програмата включва супа, основно ястие, хляб и поне един път седмично десерт. В първия етап това струвало 2,50 лв., а през втория - 2,70 лв. За същите пари, обаче в останалите столични райони и общини в страната хората получават обяд с месо.

От социалното министерство започнаха проверки за качеството на топлия обяд по оперативната програма за храни през март.

За "По света и у нас" от институцията заявиха, че са одобрени 215 проекта за осигуряване на топъл обяд. И допълват, че само един проект не е одобрен поради отказ на кандидата да отстрани установени при оценяването несъответствия, въпреки, че три пъти е имало възможност за това.

КПКОНПИ разследва кмета на район "Красно село"

Управляващият орган на Оперативната програма за храни е одобрил 215 проекта за осигуряване на топъл обяд за над 60 000 потребители. Не е одобрен само един проект поради отказ на кандидата да отстрани установени при оценяването несъответствия, въпреки че три пъти му е предоставена възможност за това.

От социалното министерство посочват, че кандидатът не се е допитал до хората преди да вземе решението. Така те се оказват в по-неблагоприятна ситуация от техните съграждани в другите райони.

Доставките на храна от район "Красно село" са временно преустановени, но бенефициенти по вече одобрени проекти ще бъдат поканени да изхранват хората.

От документите на отхвърления проект е видно, че кандидатът е наложил едностранно вида на предоставената услуга, без да потърси и вземе предвид мнението на потребителите. От друга страна те се оказват в по-неблагоприятна ситуация спрямо подкрепени лица от съседни райони, които за същата цена на услугата получават много по-разнообразна храна.

Недоволни граждани, организирани в социалните мрежи, се събраха тази вечер на протест пред общината. Казват, че скандалът с "Топлия обяд" е последната капка, която е преляла чашата на недоволство на гражданите в района. Затова излязоха на протест с искане за оставката на кмета.

Искаме да се променят разбитите улици и те да се превърнат в нормални европейски такива. Искаме да ходим по нормални тротоари, каза Цанко Донков, организатор на протеста.

Хората се оплакаха, че комуникация между тях и кмета липсва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парапланерист сътвори зимно шоу между небето и снега
Парапланерист сътвори зимно шоу между небето и снега
Гърция сваля част от ограниченията - отварят фризьорските салони
Гърция сваля част от ограниченията - отварят фризьорските салони